Mathias Alvidius är verksamhetschef vid Psykiatri affektiva, ett av fem verksamhetsområden inom Sahlgrenska universitetssjukhusets psykiatriska slutenvård.
Mathias Alvidius är verksamhetschef vid Psykiatri affektiva, ett av fem verksamhetsområden inom Sahlgrenska universitetssjukhusets psykiatriska slutenvård. Bild: Privat

JO: Psykakuten i Göteborg är underdimensionerad

Enligt Justitieombudsmannen, JO, är psykakuten på Östra sjukhuset underdimensionerad. Men verksamhetschefen Mathias Alvidius håller inte med. Enligt honom är såväl lokaler som grundbemanning tillräckliga för att klara psykakutens uppdrag.

ANNONS
|

Psykakuten på Östra sjukhuset är den enda psykiatriska akutmottagningen i Göteborgs kommun. Även invånarna i Partille, Öckerö, Härryda och Mölndal ingår i upptagningsområdet. Mellan klockan 20 och 8 adderas dessutom Ale, Kungälv, Tjörn och Stenungsund eftersom psykakuten i Kungälv har stängt då. Sammanlagt består upptagningsområdet under de timmarna av 700 000 personer.

Efter en inspektion tidigare i år uppger Justitieombudsmannen, JO, att psykakuten är underdimensionerad och ansvarig för ett "betydligt större" antal patienter än vad den ursprungligen är avsedd för.

En förklaring är enligt JO att det fanns ytterligare en psykakut i Göteborg när den på Östra byggdes. Den lades ner dels på grund av undermåliga lokaler, dels av bemanningsskäl.

ANNONS

– Sprider man ut resurserna på flera mottagningar blir det mer sårbart på varje plats, säger Mathias Alvidius, verksamhetschef för Psykiatri affektiva dit akutmottagningen hör.

Han håller inte med JO om att akutmottagningen skulle vara underdimensionerad. Det råder exempelvis ingen direkt brist på utrymme, menar Mathias Alvidius.

– Det handlar mer om hur vi använder de kvadratmeter som står till vårt förfogande så effektivt som möjligt.

Han nämner en ombyggnation som påbörjas på psykakuten efter sommaren. När den är klar kommer man ha fyra observationsplatser för patienter som behöver vara kvar ett tag innan personalen kan avgöra vart de ska slussas vidare.

– Då får vi fler rum där patienter kan vistas en längre tid i stället för i de allmänna utrymmena, säger Mathias Alvidius.

LÄS MER:Självmordsbenägne Kristian väntade 11 timmar på psykakuten

Förlorade kontrollen

Enligt protokollet från JO har det förekommit att mer än 30 personer vistats i psykakutens lokaler samtidigt. Då ska personalen ha upplevt att de förlorade kontrollen. Detta är ett ovanligt undantagsfall menar verksamhetschefen.

– Och har man en extrem topp är det klart att det utmanar lokalerna, men den viktigaste frågan är huruvida vi kan frigöra personal.

I protokollet från JO framgår också att personalen anser att grundbemanningen är för liten, men även det ställer sig Mathias Alvidius försiktigt frågande till.

ANNONS

– Det är inte vår bedömning att grundbemanningen är för låg för att klara uppdraget. Sedan har vi till och från problem att rekrytera i den hastighet vi önskar, och då kan den disponibla bemanningen vara lägre än optimalt.

Han uppger att psykakuten för tillfället har fyra tjänster som behöver tillsättas, vilket motsvarar cirka 10-15 procent av grundbemanningen. Det ska avhjälpas så långt som möjligt med personal från andra avdelningar via Sahlgrenskas egna bemanningsservice.

– Det är ju en utmaning för nästan all vård i Sverige att hitta sjuksköterskor, säger Mathias Alvidius.

Sahlgrenska universitetssjukhusets psykiatriska akutmottagning finns en våning upp hos Östra sjukhuset. De tar emot i snitt 37 personer per dygn.
Sahlgrenska universitetssjukhusets psykiatriska akutmottagning finns en våning upp hos Östra sjukhuset. De tar emot i snitt 37 personer per dygn. Bild: Stefan Berg

LÄS MER:90-talister dominerar på psykakuten – Lisa en av dem

Borttaget krav

Man testar också en schemaförändring som innebär högre bemanning under eftermiddag och kväll när fler söker till psykakuten. Enligt protokollet från JO anser personalen att bemanningen generellt är för låg kvällar och helger.

– Men man får komma ihåg att uppgifterna kommer från en liten, slumpvis utvald del av personalen. Jag tar det på allvar, men det stämmer inte helt överens med min bild efter att ha träffat personalgruppen, säger Mathias Alvidius.

I rapporten framgår också att man tagit bort kravet på fem års erfarenhet av arbete inom psykiatrin för nya sjuksköterskor, för att underlätta rekrytering.

– Det är inte säkert att man kan mer efter fem år än fyra och ett halvt. Vi behöver tillåta flexibilitet inom ramen för våra rekryteringsmöjligheter och hittar vi någon som är lämplig ska vi självklart rekrytera den även om personen inte jobbat i fem år. Men det är inte så att vi regelmässigt anställer personer utan erfarenhet.

ANNONS

Det har inte påverkat oss negativt på något sätt

JO lyfter även fram avsaknaden av en beroendeakutmottagning i Göteborg, något som i teorin skulle kunna avlasta psykakuten eftersom en stor del av deras patienter kommer in av drogrelaterade orsaker. Mathias Alvidius ser både för- och nackdelar med en beroendeakutmottagning och kallar det för en "principiellt intressant" fråga.

– Men om det är lösningen på de problem som finns har vi inte på fötterna för att säga. Det handlar också om att använda skattemedel på bästa möjliga sätt.

Hur har ni påverkats av att tillnyktringsenheten stängt?

– Enstaka patienter har kommit till oss i stället, men det har inte påverkat oss negativt på något sätt.

LÄS MER:Polisens stora oro: Kan inte hantera alla självmordslarm

Fakta: Hit kan du vända dig

HJÄLPLINJEN

Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp. De nås på telefonnummer 0771-22 00 60 alla dagar mellan klockan 13 – 22. Du hittar dem även på www.hjalplinjen.se.

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 samt i sin chatt på https://chat.mind.se.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 -15. Mer information finns på www.mind.se

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 – 06 och på www.jourhavande-medmanniska.se.

BRIS, BARNENS TELEFON

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14-21. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19.00 – 22.00. Mer information finns på www.spes.se.

1177 Vårdguiden

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.

SHEDO

En chatt du kan vända dig till när du eller någon anhörig mår dåligt. Chatten är specifikt inriktad på självskadebeteende och har öppet måndag, tisdag, torsdag, lördag och söndag klockan 20-22.

www.shedo.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS