Blommorna i Botaniska du inte får missa

Nu står sommaren i full blom i Botaniska och om du hade tänkt att ta en promenad i trädgården så finns det ett par guldkorn du inte vill missa.
– Man behöver inte åka utomlands för att se vackra växter, här kan man ju uppleva hela världen, säger Sölve Kajanus.

ANNONS
|

Göteborgs botaniska trädgård börjar närma sig sin 100-årsdag då det invigdes 1923 i samband med jubileumsutställningen. Sedan dess har trädgården växt och växt – och växt.

I mars gick man också ut med planerna på att riva trädgårdens växthus för att i stället bygga ett nytt hus som rymmer både växthus och besökscentrum. Bygget kommer att ske i tre etapper med start 2021 och lagom till jubileet ska etapp två stå klar. Kostnaden ligger på drygt en halv miljard kronor.

I det nuvarande växthuset samsas inte mindre än 4 000 olika växtarter, och sammanlagt finns det 16 000 arter och kulturformer på området. Sölve Kajanus är guide och försöker peka ut några favoriter när han visar GP runt, men det är svårt.

ANNONS

– Jag tycker hela trädgården är så fantastisk så jag vill inte ha några favoriter, säger han.

Bild: Petter Trens

Gullregn Ginst

grade crossed
Invid administrationsbyggnaden finns en rabatt som de allra flesta missar, enligt Sölve. Där står Gullregn Ginsten.

– Den har jag faktiskt aldrig sett i någon annan trädgård. Och det här är trädgårdens mest skyddade plats. Dels är den ju upphöjd så att det inte blir vatten stående i marken här på vintern, det är väldränerat. Och det är också den soligaste platsen här i hörnet mellan byggnaderna. Så här kan man odla växter som normalt sett hör hemma i medelhavsområdet. Eller som den då, i Afrika. Den klarar sig nog inte någon annanstans i trädgården.
Bild: Petter Trens

Fingerborgsblomma

grade crossed
Fingerborgsblomman står i en rabatt som är utformad efter årets pollinerings-tema.

– Det här är växter som ska attrahera insekter, framförallt fjärilar. Växterna är nektarrika och vi ser redan att både bin och fjärilar kommer hit. Den tycker jag är fantastisk i sin färg och form, säger Sölve.

Just den här Fingerborgsblomman är förädlad och har därför ett unikt utseende.

– Den innehåller ett ämne som innehåller digitalis som har använts som hjärtmedicin sedan 1700-talet. Den används fortfarande för medicin mot hjärtsvikt.
Bild: Petter Trens

Akantus

grade crossed
– Om man kan någonting om grekiska tempel så vet man att korintiska pelare de har akantus kapitäl. Högst upp på pelarna har man utformat dekorationer inspirerade av akantus. Därför tycker jag den är värd att nämna. Den tillhör vår europeiska kulturhistoria.
Bild: Petter Trens

Japansk blomsterkornell

grade crossed
– En av mina absoluta favoriter. Nu är det här en kulturform så den är lite förädlad med de här riktigt lika stora högbladen. De är som skyltmaterial så att insekterna kan se växten på långt håll. Blommorna kan man se om man kollar riktigt nära, små ståndare och pastiller ur de små bollarna, säger han.

– Den är så anslående med den här överdådiga blomningen, sen är det en sån växt jag skulle rekommendera till lite mindre trädgårdar. Den blir inte alltför stor.
Bild: Petter Trens

Smalbladig palmlilja

grade crossed
– De flesta känner ju till yuccapalmer, och kanske har i kruka hemma. Men det här är en annan yucca, den heter smalbladig palm lilja och har precis slagit ut. Och jag tycker den är så häftig.
Bild: Petter Trens

Passiflora Tripartita

grade crossed
– Det är en passionsblomma. Passionsfrukt, det har ni ju ätit någon gång. Det är samma släkte men den här vet jag inte om den ger så goda frukter. Men jag tycker den har en otroligt vacker blomma. Det är ju som små balettkjolar. Eller hur? Det är min favorit i växthuset just nu.
Bild: Petter Trens

Sobralia Macrantha

grade crossed
– Den här är ju häftig. Det måste vara en av mina favoriter. Det är ju en jättestor och häftig blomma. Den kommer från Mexiko och Costa Rica. I Florida vet jag amerikaner som har den här som häckväxt, eller Kalifornien kanske det var. Men det vore något!
Bild: Petter Trens

Kannranka

grade crossed
– Många tror att själva kannorna är blommor men det ärt det ju faktiskt inte. Det här är utväxter från bladens mittnerv, och inuti finns det vätska som gör att insekterna drunknar. Sen så är det enzymer som bryter ner äggviteämnena så växterna får kväve för de lever i väldigt kvävefattiga miljöer.

Dahlia "Axel" / Ursprunglig Dahlia

grade crossed
– De vilda Dahliorna är ganska små och när de först kom till Europa tyckte inte folk att de var något märkvärdigt. Det var först 100 år senare när det kom en rödblommig, och då började man korsa dem med varandra. Under årens gång har man kanske fått fram 50 000 olika sorter av Dahlior. De kan se väldigt olika ut, mer eller mindre fyllda. Men originalmodellen är de där med åtta blad. De här är precis utplanterade så de kommer vara som finast i Augusti, säger han.

– Jag gillar de här röda, de är så vackra. Och så har de ju mörka blad också.
Bild: Petter Trens

Fläder

grade crossed
– Den här är så underbar. Det är alltså en fläder, den art vi får flädersaft av. Men det här är en rödbladig form med rosa blommor. Det är ju så, ibland sker det ju mutationer i naturen och trädgårdsmästare älskar ju sånt som är lite annorlunda, så den här har ju blivit jättepopulär att plantera.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS