Publiken vid det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Solliden på Skansen.
Publiken vid det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Solliden på Skansen. Bild: Sören Andersson/TT

Därför firar vi nationaldagen i Sverige

Under dagen firas Sveriges nationaldag på många håll i Göteborg och Sverige. Att gemensamt fira nationaldagen är däremot en ganska ny företeelse. Det var först under 80-talet dagen fick status som nationaldag i Sverige och idag kan firandet vara mitt uppe i ännu en förändring.
– Gemensamt för många länder i Europa är att flera nationaldagar växte fram under mitten av 1800-talet, berättar Jonas Engman, sakkunnig i traditionsfrågor vid Nordiska museet.

ANNONS
|

Dagen firas dels till minne av att Gustav Vasa utropade sig själv till kung den 6 juni 1523, dels till minne av 1809 års regeringsform som skrevs under samma datum det året. Det som sedan skulle bli starten av firandet för den dag vi idag kallar för nationaldagen grundar sig däremot i händelser på Skansen i Stockholm.

– Man började fira dagen på Skansen när Artur Hazelius instiftade Gustafsdagen 1893. Han tyckte att det skulle finnas en nationell dag till minne av att Gustav Vasa utropade sig till kung, säger Jonas Engman.

Svenska flaggans dag

Under första världskriget började man sedan förknippa Gustafsdagen med svenska flaggan, som då var en förhållandevis ny nationell symbol i Sverige. Innan 6 juni utropades till Sveriges nationaldag 1983, firade man därför den svenska flaggans dag.

ANNONS

– Vi var sena med att få en nationaldag. Gemensamt för många länder i Europa är att flera nationaldagar växte fram under mitten av 1800-talet, berättar Jonas Engman och fortsätter:

– Den svenska flaggans dag är något som i de flestas medvetande säkerligen har varit liktydigt med en nationaldag sedan 1893, även om det inte har kallats för det.

2005 blev dagen en helgdag i Sverige, och idag finns det många firanden runt om i landet, även på dagtid. Det är till exempel vanligt med flaggceremonier, musik- och dansuppträdanden samt välkomnanden av nya medborgare.

Många svenskar jämför däremot landets något försiktiga firande med våra grannar i Norge, som firar sin motsvarighet betydligt mycket mer, och har uppfattningen om att vi i Sverige inte är särskilt patriotiska av oss.

– Den här dagen är kanske inte den viktigaste rituella dagen för oss, men det handlar nödvändigtvis inte om att vi är mindre patriotiska än vad man är i till exempel Norge, utan det handlar om att just denna dagen inte ser ut så här. Vi har ju exempelvis midsommar då vi egentligen firar vårt land ännu mer med svenska flaggor och liknande, säger Jonas Engman.

Anar en förändring

Han menar också att det grundar sig i att vi länge har haft en stark arbetarrörelse i Sverige som har värnat om den internationella solidariteten snarare än den nationella.

ANNONS

Dessutom ser patriotismen olika ut i olika länder. I Sverige firar man svensk kultur och svenska traditioner, medan man i bland annat Frankrike och USA firar medborgarskapet. Under senare år menar Jonas Engman däremot att det går att tyda en förändring i svenska folkets inställning till nationaldagen.

– Vi anar en tendens om att det verkar vara viktigt med nationaldagen för svenskar med migrationsbakgrund, säger han och fortsätter:

– Det är vanligt att man sätter upp en svensk flagga tillsammans med en flagga från det land man immigrerade ifrån. Det skulle förvåna mig mycket om det inte fortsätter att sprida sig ännu mer.

Bild: Thomas Johansson

Erik Wallin, 18, Askim

grade crossed
Vet du varför vi firar nationaldagen?

– Nej jag har faktiskt ingen aning om varför vi firar nationaldagen. Eller jo vänta lite, vi firar kungen, eller monarkin på något sätt?

 

Vad är det mest svenska du vet?

– För mig är de svenska traditionerna det svenskaste vi har, framför allt midsommar. Bild: Thomas Johansson
Bild: Thomas Johansson

Helga Andréen, 86, Lunden

grade crossed
Vet du varför vi firar nationaldagen?

– Jag har vetat det förr, men nu har jag glömt bara för det. Du får låta mig tänka lite... Jag kommer inte ihåg exakt men jag vet att det har med Gustav Vasa att göra.

 

Vad är det mest svenska du vet?

– Det mest svenska vi har är midsommar. Vi är ganska ensamma om att fira det och i andra länder är de ofta avundsjuka på just vårt midsommarfirande. Den traditionen är typisk svensk tycker jag.

 

Bild: Thomas Johansson
Bild: Thomas Johansson

Therese Björn Johansson, 36, Linköping

grade crossed
Vet du varför vi firar nationaldagen?

– Det har med Gustav Vasa att göra. Men som jag minns det är det ingen jättespecifik anledning egentligen.

 

Vad är det mest svenska du vet?

– För mig är yttrandefriheten väldigt svenskt. Jag var på ett museum igår där de pratade om just yttrandefriheten, då slog det mig hur bra Sverige är på det.

 

Bild: Thomas Johansson
Bild: Thomas Johansson

Jakob Hamawandy, 68, Västra Hisingen

grade crossed
Vet du varför vi firar nationaldagen?

– Vi firar nationaldagen eftersom vi bor i Sverige. Alla har rätt till en nationaldag. Man visar varandra respekt.

 

Vad är det mest svenska du vet?

– Det mest svenska för mig är Sveriges flagga och kultur. Här är folket annorlunda, många är mycket vackrare och snällare än på andra ställen.

 

Bild: Thomas Johansson
Bild: Thomas Johansson

Sara Osberg, 31, Västra Frölunda

grade crossed
Vet du varför vi firar nationaldagen?

– Jag har för mig att det handlar om någon union mellan Danmark och Sverige som löstes upp 1905. Men jag är väldigt osäker. Jag får skylla på min mamma-hjärna.

 

Vad är det mest svenska du vet?

– När jag tänker på Sverige tänker jag på sill och potatis. Det har vi ju egentligen på alla årets högtider, därför känns det väldigt svenskt.

 

Bild: Thomas Johansson
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS