Blandad ensemble. När Mattias Anderssons nya pjäs "Vi som fick leva om våra liv" får urpremiär i Göteborg 19 oktober medverkar en rad kända skådespelare, från Dramaten och Backateatern. Bland dem Nina Zanjani, Kjell Wilhelmsen och Marie Richardson.
Blandad ensemble. När Mattias Anderssons nya pjäs "Vi som fick leva om våra liv" får urpremiär i Göteborg 19 oktober medverkar en rad kända skådespelare, från Dramaten och Backateatern. Bland dem Nina Zanjani, Kjell Wilhelmsen och Marie Richardson. Bild: Bezav Mahmod, Björn Larsson Rosvall och Janerik Henriksson, TT

Dramaten + Backateatern = sant

Till hösten samarbetar Dramaten och Backateatern i Göteborg. Det i Mattias Andersson nya pjäs "Vi som fick leva om våra liv".
– Utgångspunkten är världens enklaste fråga, kanske också den mest skrämmande, säger regissören.

ANNONS

Tidigare i vår stängde Dramaten i Stockholm för renovering och nationalscenen förblir stängd resten av året. Inför stängningen fick dramatikern Mattias Andersson, konstnärlig ledare på Backateatern i Göteborg, frågan om han ville samarbeta med valfria skådespelare ur Dramatens ensemble. Och det ville han, dessutom ruvade han sedan länge på en ny pjäsidé:

– Jag funderade kring världens enklaste fråga, kanske också den mest skrämmande: "Vad skulle du göra om du fick leva om ditt liv?".

Diametralt olika svar

Den frågan har nu ställts till drygt 30 intervjupersoner i varierande åldrar, med olika socioekonomisk bakgrund från norr till söder. Utifrån de svar som kommit in skriver dramatikern Mattias Andersson nu ett manus.

ANNONS

– Frågan sätter igång en massa tankar hos de flesta, olika "sliding-doors-scenarier" som spelas upp. Vad är det som formar en? Att en räcka aktiva val ligger bakom att du blir den du blir skapar en nyfikenhet: hade mitt liv tagit en helt annan vändning om jag hade gjort si istället för så, säger Mattias Andersson.

Svaren som kommit in har, som väntat, också varit oerhört varierade.

– Det kan kretsa kring allt möjligt, från det mer banala "vad hade hänt om jag valt franska istället för tyska på högstadiet" till "vad hade hänt om jag hade stannat i mitt hemland, om jag hade skilt mig från den personen, eller om jag inte hade skaffat barn".

"En väldigt rolig blandning"

19 oktober är det urpremiär på Backateatern för föreställningen "Vi som fick leva om våra liv". Repetitionerna drar igång i Göteborg i augusti. Från Dramaten kommer Marie Richardson, Nina Zanjani och Magnus Rosman. Fler namn kan tillkomma. Från Backateatern medverkar Josefin Neldén, Kjell Wilhelmsen, Ylva Gallon, Adel Darwish, Nemanja Stojanovic och Rasmus Lindgren.

– Jag tror att det kommer att bli en väldigt rolig blandning, säger Mattias Andersson.

Han kommer att blanda dokumentärt material med spelscener och utdrag ur världslitteraturen, därtill Nietzsches funderingar om den eviga återkomsten. Föreställningen är tänkt att bli musikalisk, visuell och associativ.

ANNONS

– Jag kommer också att koppla det individuella perspektivet till ett mer globalt. Vad skulle hänt om jorden hade fått leva om sitt liv? Finns det några punkter i världshistorien som påverkat särskilt, och vad skulle hänt om världspolitiska skeenden utvecklats annorlunda?

Inget bittert perspektiv

Enligt Mattias Andersson kommer pjäsen däremot inte att genomsyras av äldre eller medelålders personers bittra tillbakablickar, och funderingar om varför livet inte blev som de hade önskat.

– Snarare vill jag komma åt kraften som finns i att drömma om hur livet kunde vara. En närmast utopisk kraft, som också är teaterns. Det ska finnas en positiv fantasieggande framåtrörelse.

Vad skulle du själv göra, om du fick leva om ditt liv?

– Haha, det får vi nog ta i en längre intervju i så fall. Men... det kommer säkert att framgå, på ett eller annat sätt, i föreställningen.

Vi som fick leva om våra liv

Vad: nyskriven pjäs som bygger på dokumentärt material.

Manus och regi: Mattias Andersson

Medverkande: Marie Richardson, Nina Zanjani, Magnus Rosman, Josefin Neldén, Kjell Wilhelmsen, Ylva Gallon, Adel Darwish, Nemanja Stojanovic, Rasmus Lindgren mfl.

Scenografi: Maja Kall

Koreografi: Cecilia Milocco

Premiär: 19 oktober på Backateatern och våren 2020 på Dramatens scen Elverket

ANNONS