M och S kan göra sämsta EU-valet någonsin

Moderaterna backar i den GP/Sifos senaste väljarbarometer till EU-valet. Om resultatet håller sig gör både S och M sitt sämsta EU-val någonsin. Samtidigt, en dryg vecka innan valet, är tre av tio väljare fortfarande osäkra.

ANNONS
|

Med en dryg vecka kvar till EU-valet är tre av tio väljare ännu osäkra på hur de ska rösta. Mycket hänger på vilka frågor som är i ropet den sista veckan, enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

– Det händer fortfarande mycket och läget är väldigt öppet, säger han.

Här hänger mycket på hur väl partierna lyckas motivera sina sympatisörer att rösta. Den lägsta röstviljan har Sverigedemokraternas och Moderaternas väljare, varför de riskerar att få sämre siffror än opinionsmätningarna visar om deras sympatisörer väljer soffan.

M backar två procentenheter sedan förra veckan. Nu når partiet 13,5 procent, vilket är i nivå med valresultatet 2014, som då var en besvikelse för partiet.

ANNONS

LÄS MER:EU-valkompass 2019: Vilket parti passar dig?

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, med särskilt fokus på valforskning, säger att väljarna brukar lukta sig till vilka partier som har ordning och reda.

– M framstår som ganska splittrat hos väljarna. Det är svårt för partier som är internt splittrade att få ut sitt budskap, oavsett hur bra budskapet är, säger han.

M tappar främst väljare till KD, som nu ligger på 11,2 procent, en fördubbling från valet 2014. Bäst går partiet nu i Stockholm, där man når 17,5 procent, vilket är mer än M har här.

"Trenden är hemsk"

I GP/Sifos barometer får S 21,9 procent. Det är ingen signifikant förändring sedan förra veckans mätning, men sedan slutet av februari har partiet tappat mer än fem procentenheter.

Om siffrorna håller i sig innebär det att de både S och M gör sina sämsta EU-val någonsin, enligt Henrik Ekengren Oscarsson.

– Den nya Sifon, en vecka före EU-valet, utvecklar sig till en mardröm för de stora regeringsbärande partierna i Sverige. Nu har ju de stora partierna aldrig gjort kanonbra EU-val, men trenden är hemsk, säger han.

Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet med särskilt fokus på valforskning.
Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet med särskilt fokus på valforskning. Bild: Fotograf Johan Wingborg

Ett parti som går starkt är SD. Partiet ökar tre procentenheter på en vecka och når nu 19,9 procent, vilket är en fördubbling av valresultatet 2014 och gör dem till näst största parti, i hälarna på S. Partiet har dock gått upp och ned i de senaste veckornas mätningar.

ANNONS

– Siffrorna är skakiga för SD eftersom många sympatisörer är tveksamma till om de ska rösta. För deras del handlar det inte om att ta väljare från andra partier, utan att motivera väljarna att gå och rösta, säger Toivo Sjörén.

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, konstaterar att mycket kan hända fram till valdagen.
Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, konstaterar att mycket kan hända fram till valdagen. Bild: Jonas Dagson/TT

L rör sig fortsatt kring 4-procentspärren och når nu 4,1 procent, en halvering av valresultatet 2014.

– Det riskerar att bli fem långa år utan representation i den högsta nivån i flerdemokratin för L, så mycket står på spel. Det blir extra jobbigt för ett parti som så länge har varit Sveriges mest EU-positiva parti, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Eftersom L-sympatisörerna har hög röstvilja kan dock siffrorna visa sig bli högre än opinionsundersökningarna visar, enligt Toivo Sjörén på Sifo.

C når 7,6 procent vilket är i nivå med de senaste veckornas mätningar och strax över 2014 års valresultat, medan MP backar sedan förra veckans mätning och nu når 9,6 procent. Det är hela 6 procentenheter sämre än i valet 2014. Samtidigt ligger partiet som brukligt fortfarande betydligt bättre till än i riksdagsvalet.

V går framåt till 9,5 procent i den här mätningen vilket är tre procentenheter bättre än resultatet i förra EU-valet. Partiets sympatisörer brukar ha en hög röstvilja, varför partiet, liksom L kan få högre siffror på valdagen, enligt Toivo Sjörén.

ANNONS

Fi når bara 1,2 procent och förlorar därmed med stor sannolikhet sitt enda mandat i parlamentet.

SD, M, V och MP och har signifikanta förändringar jämfört med förra veckans mätning.

Fakta: Så gjordes GP/Sifos mätning

Fråga: Vilket parti kommer du rösta på i årets Europaparlamentsval?

Väljarbarometern bygger på 2867 intervjuer, gjorda mellan 10 och 15 maj, genom slumpmässigt urval.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är panelintervjuer.

29,7 procent är tveksamma eller har ännu inte bestämt vad de ska rösta på.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS