Peter Lundgren (SD)
Peter Lundgren (SD) Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Peter Lundgren (SD) vill förändra EU från insidan

Han är EU-kritikern som för tillfället vill stanna kvar i unionen för att förändra inifrån. Annars riskerar Sverige på sikt att bli ”en lydstat till Bryssel”. Peter Lundgren är Sverigedemokraternas förstanamn i valet till Europaparlamentet.

ANNONS
|

Valet till Europaparlamentet beskrivs från många håll som ett ödesval och som ett potentiellt hot mot det europeiska samarbetets framtid. Anledningen är bland annat de opinionsundersökningar som pekar på att parlamentet kan få en sammansättning där nationalistiska och EU-skeptiska partier kan få mer att säga till om. Sverigedemokraternas förstanamn Peter Lundgren har en annan syn på saken.

– Det de kallar ödesval handlar om att det finns en risk att den federalistiska utvecklingen kan upphöra. Det ligger inte i linje med vad EU-federalisterna önskar.

Sverigedemokraterna och Peter Lundgren vill minska det europeiska samarbetets omfattning. Jordbrukspolitiken, som står för nästan 40 procent av EU:s budget, bör skötas av länderna själva. Samma sak med de sociala frågorna, som arbetsmarknad och välfärdspolitik. Dessutom bör unionens infrastrukturfonder avskaffas.

ANNONS

LÄS MER:Alla varnar för partier som dem – det kommer att gynna SD

Ny strategi

Peter Lundgren har suttit i Europaparlamentet under den här mandatperioden och menar att han själv ”blivit mer EU-kritisk med åren”. Samtidigt vill han idag inte lämna unionen. Inför valet har Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gjort liknande omsvängningar; formuleringarna om EU-utträde finns kvar i partiernas politiska program men varken V eller SD driver aktivt frågan.

– På ganska kort tid har möjligheten till att ändra styrkeförhållandena i parlamentet dykt upp så att man kanske kan reformera samarbetet inifrån. Därför tycker jag att man ska vara lite vaken för att om omvärlden förändras måste vi som parti också kunna göra det.

Det bästa, enligt Peter Lundgren, är att vänta ut och se hur det går för britterna och deras EU-utträde. Om det blir lyckat så kanske Sverige ska vandra samma väg.

– Jag har tidigare propagerat för ”swexit” men samtidigt får man vara lite insiktsfull och ta till sig att nästan 70 procent av den svenska befolkningen tycker att EU är bra. Och innan vi förändrat den biten har många år passerat. Så länge kan vi inte vänta, då kommer EU att ha blivit en federal stat och vi en lydstat under Bryssel.

Peter Lundgren är lastbilschaufför och har ägnat mycket tid under den här mandatperioden till transportfrågor. I april i år röstade Europaparlamentet igenom EU:s mobilitetspaket, som bland annat reglerar lastbilschaufförers kör- och vilotider, lön när man arbetar i andra länder och hur ofta chaufförer och lastbilar måste återvända till hemorten. Enligt Peter Lundgren är det ett steg i rätt riktning, även om förslaget urvattnats.

ANNONS

– Det är fortfarande en klar förbättring men det finns en tydlig skiljelinje mellan öst och väst inom unionen i de här frågorna. Öst vill ha mer tillgång till marknaden och tyvärr konkurrerar man med helt osunda metoder, med löner som knappt går att leva på och chaufförer som lever i bilarna väldigt länge.

Transitcenter ska inrättas

Peter Lundgren vill radikalt ändra EU:s migrationspolitik. Han lyfter fram Australien, där flyktingar måste söka asyl på transitcenter utanför landets kust. Så menar han att även EU:s migrationspolitik bör fungera.

– Vi behöver en politik som tydligt sänder signalen att man inte ska komma hit på ett illegalt sätt. Då har man förverkat sin chans att få asyl.

Peter Lundgren vill att att samtliga flyktingar som kommer till EU ska komma via transitcenter placerade utanför unionen. Enda undantaget är de flyktingar som redan tidigare fått tillstånd att komma till unionen, till exempel via FN:s flyktingprogram. Men om flyktingar tar sig in i unionen, antingen landvägen, över på Medelhavet eller på annat sätt, har de människorna förverkat sin rätt att söka asyl - oavsett asylskäl.

– Det blir en direkt konsekvens av att man har valt att försöka att illegalt ta sig in i EU. Då återbördas man till där man kom ifrån. På så vis stimulerar man också att man väljer att söka via transitcenter och inte ge sig ut på livsfarliga båtresor på Medelhavet.

ANNONS

Fakta: Peter Lundgren

Född 1963

Bor i Kulltorp utanför Gnosjö.

Peter Lundgren har suttit i Europaparlamentet under den här mandatperioden och sitter som ledamot i utskottet för transport och turism. Han beskriver själv frågan om att rädda den svenska åkerinäringen som en hjärtefråga.

Fakta: Sverigedemokraterna i EU

I valet till Europaparlamentet 2014 fick Sverigedemokraterna 9,7 procent av väljarnas röster. Det motsvarade två mandat, som Peter Lundgren och Kristina Winberg har suttit på. I årets val ser det, av opinionsundersökningarna att döma, ut som om partiet kan bli en av de stora vinnarna. Sverigedemokraterna ser ut att kunna få 19,9 procent av rösterna enligt Sifo/Europaportalen. Det innebär i så fall att partiet blir näst störst. I samma mätning är bara Socialdemokraterna större.

Om 20 procent av väljarna lägger sin röst på Sverigedemokraterna kommer partiet att få fem mandat i Europaparlamentet under nästa mandatperiod. Det innebär att förutom Peter Lundgren lär politikerna på plats två till fem (Jessica Stegrud, Charlie Weimers, Kristina Winberg och Johan Nissinen) också ha goda chanser att få sitta i parlamentet, om inte någon genom personkryss tar sig förbi.

Sverigedemokraterna ingår i partigruppen European Conservatives and Reformists group (ECR). Partigruppen bilades 2009 efter att ha brutit sig ut ur den stora gruppen för konservativa, EPP. I valet 2014 växte ECR från 52 till 70 ledamöter och blev därmed den tredje största partigruppen. Sverigedemokraterna gick med i gruppen i juli 2018.

I gruppen finns konservativa och EU-skeptiska ledamöter från 15 medlemsländer. Flest kommer från det brittiska konservativa Tory-partiet. ECR ser ut att få färre platser efter valet. Det beror på att Tory-partiet inte kommer att sitta i parlamentet när Brexit blir verklighet. Ordförande för ECR är Syed Kamall från brittiska Tories.

ECR vill bland annat verka för mindre EU-federalism och byråkratin inom EU. ECR verkar också för att migrationen till unionen ska bli mer kontrollerad.

Valet till Europaparlamentet handlar i förlängningen även om att utse ny ordförande till Europeiska kommissionen. Samtliga partigrupper i parlamentet nominerar så kallade spitzenkandidaten – toppkandidater – till posten som kommissionsordförande. Den toppkandidat som sedan röstas fram av parlamentet blir en av EU:s allra mäktigaste personer – förutsatt att även EU:s stats-och regeringschefer väljer att godkänna nomineringen. Nuvarande ordförande är den luxemburgska kristdemokraten Jean-Claude Juncker. ECR har valt att nominera tjecken Jan Zahradil som sin toppkandidat. Han sitter i Europaparlamentet och tillhör Demokratiska medborgarpartiet (ODS) i Tjeckien.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS