I GP:s reportage från den den 3 februari skildras den misär som människor med olika funktionsnedsättningar tvingas leva under på institutionen Demir Kapija i Nordmakedonien.
I GP:s reportage från den den 3 februari skildras den misär som människor med olika funktionsnedsättningar tvingas leva under på institutionen Demir Kapija i Nordmakedonien. Bild: Robin Aron

Sabina ger inte upp kampen för funktionsnedsatta i Nordmakedonien

Från institutionen Demir Kapija i Nordmakedonien intet nytt. De funktionsnedsattas situation är lika svår som tidigare.
– Tiden bara går, säger Sabina Grubbeson. Men jag tror ändå att små steg kan göra stor nytta. Och jag ger inte upp.

ANNONS
|

I början av februari publicerade GP en serie artiklar om de svåra förhållandena på institutionen Demir Kapija i Nordmakedoninen. Artiklarna har väckt starka reaktioner och många av GP:s läsare har ställt frågan om hur det är möjligt att människor kan leva i en sådan misär i Europa 2019.

Reportage: Här bor Europas svagaste i misär

Sabina Grubbeson och organisationen Loza Foundation arbetar ideellt för att förbättra villkoren och gör regelbundna besök på institutionen.

Vad har hänt sedan artikelserien publicerades?

– Tyvärr inget konkret för de som bor där Jag ska boka in ett möte med socialministern och institutionsdirektören för att se vad vi kan göra nu. Men det kommer att ta tid innan alla, drygt 200 personer, som bor där nu kommer att få ett bättre hem.

ANNONS

Läs mer: Ansvariga: "Ingen ska behöva ha det så här"

"Felaktiga uppgifter sprids"

Hon tror att det finns en seriös ambition till förändringar från den nuvarande regeringens sida, men ser också att det finns ett motstånd pådrivet av högerpopulistiska krafter.

– Regeringen är rädda att förlora sina chanser att förbättra situationen för de svaga i samhället. Det finns mycket okunskap och korruption i landet och sedan gammalt finns ett stigma kring funktionsnedsatta. Nordmakedonien är ju kända för fake news och det sprids mängder av felaktiga uppgifter den vägen.

Sabina Grubbeson från Loza Fondation besöker regelbundet institutionen. Här tillsammans med Biljana och Kristina.
Sabina Grubbeson från Loza Fondation besöker regelbundet institutionen. Här tillsammans med Biljana och Kristina. Bild: Robin Aron

Längre fram i vår ska presidentval hållas, ett faktum som också kan bidra till att arbetet med att förbättra villkoren för funktionsnedsatta satts på vänt ytterligare.

Tror på förbättringar

Men Sabina Grubbeson har ändå hopp om framtiden: Många bäckar små och flera olika samarbeten kommer att leda till förbättringar för enskilda personer på institutionen på kort sikt och för hela samhället på lång sikt.

Efter att artiklarna i GP publicerats, har Sabina Grubbeson fått ta emot många samtal från människor som är engagerade i frågan.

– Loza Foundation har fått mycket stöd från personer här hemma. Vi har fått flera volontärer och flera månadsgivare till organisation. Det är oerhört viktigt för oss, säger hon.

ANNONS

Tar musiken till hjälp

Ett samarbete har nu inletts med musikterapeuten Joshua Awome.

– Vi vill ta musiken till människorna på institutionen. Miljön de lever i har gjort att de stänger av sinnen, med musikens hjälp vill vi hitta ett nytt sätt nå dem.

Louise Edqvist Lendefors är av en dem som kontaktade Loza Foundation efter att ha läst om Demir Kapija. Hon är jurist och arbetar för funktionsnedsattas rättigheter i Sverige genom en brukarstödsförening.

– Jag blev förfärad när jag läste reportaget. Ingen ska behöva leva under förhållanden som inte på något vis lever upp till mänskliga rättigheter, säger hon.

– Jag kontaktade Sabina för att hjälpa till utifrån min profession som jurist. Det kan exempelvis handla om att göra olika ansökningar om ekonomiska medel till stiftelsen. Jag har också förstått att Nordmakedonien vill ha hjälp mer kunskap i frågan. Jag ställer gärna upp med det jag kan och är beredd att göra det lilla jag kan för att människorna i reportaget ska kunna få en dräglig vardag.

GP-TV: Övergivna av världen

Läs mer: Därför publicerar vi bilderna från misärens Europa

Läs mer: "Missförhållanden måste uppmärksammas"

Läs mer: De flyttade från misären till ett modernt boende

ANNONS

Läs mer: Ortsbor tveksamma till stängning av institutionen

Läs mer: David Lega: "Jag är en sån som hade legat inlåst där"

Fakta: Hur kan man skildra en utsatt människa på bild?

Onsdagen den 3 april kl 17.00 berättar GP:s fotograf Robin Aron och reporter Evalis Björk om hur reportaget om Demir Kapija kom till, med fokus på bilderna.

Sabina Grubbeson från Loza Foundation berättar om stiftelsen arbete.

Plats: Scandinavian Photo Mölndal

FAKTA: Nordmakedonien

• Nordmakedonien ligger mellan Serbien och Kosovo i norr och Grekland i söder och var en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien.

• Landet har drygt två miljoner invånare. I huvudstaden Skopje bor cirka 500 000.

• Det sociala skyddsnät som fanns när landet var en del av Jugoslavien har urholkats på grund av ekonomiska problem och är i dag helt otillräckligt.

• Efter tio år i opposition återtog det socialdemokratiska partiet SDSM regeringsmakten 2017.

• Är ett kandidatland till EU, men ett medlemskap har bromsats av en namnstrid med Grekland, som krävt att landet byter namn innan medlemskap i EU kan bli aktuellt.

•I februari 2019 bytte Makedonien formellt namn till Nordmakedonien.Därmed öppnas vägen för en anslutning till Nato och för medlemskapsförhandlingar med EU.

Källa: Utrikespolitiska institutet

FAKTA: Loza Foundation

• Arbetar för att hjälpa de mest utsatta människorna i Europas fattigaste länder.

• Organisationen är registrerad hos svensk insamlingkontroll med ett 90-konto.

• Tar emot bidrag från privatpersoner och företag för att genomföra konkreta projekt på plats.

• Första projektet startades hösten 2017 på Special Institution i Demir Kapija, Makedonien. I dag har man också projekt för barn på olika barnhem i Makedonien.

• I juni 2018 startades hjälpprojekt i Bosnien och Hercegovina.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS