GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist.
GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist.

Nu ökar vi vår bevakning inför EU-valet

Svenskarnas deltagande i EU-valet spås bli betydligt lägre än i riksdagsvalet och förtroendet för Europaparlamentet är i botten. Nu intensifierar Göteborgs-Posten bevakningen av EU-valet för att visa varför din röst är viktig och ge kunskap om hur EU påverkar västsvenskens vardag.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I årets Förtroendebarometer, som presenterades för lite drygt en vecka sedan, så ingick för första gången Europaparlamentet och resultatet var ingen rolig läsning för de 751 ledamöterna. Endast 26 procent av svenskarna har mycket eller ganska stort förtroende för Europaparlamentet, enligt mätningen som görs av Kantar Sifo på uppdrag av Medieakademien. Det placerar dem i bottenskikten bland samhällsinstitutionerna, under exempelvis riksdagen som faktiskt har ökat i förtroende de senaste åren och landade på 39 procent i årets mätning. Även valdeltagandet i EU-valet är lågt. Det finns positiva tendenser som tyder på ett ökat valdeltagande i år men klart är att det kommer att vara betydligt färre som röstar i maj än i riksdagsvalet i fjol.

ANNONS

Enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, kan kombinationen av lågt förtroende och lågt intresse vara ett tecken på att man inte förstår på vilket sätt Europaparlamentet kan påverka. Det resonemanget håller jag med om och jag tror att det gäller både stora som små frågor. Som Filip Kruse – vår EU-valsreporter – skriver i sin artikel så är många av de beslut som fattas i kommunfullmäktige påverkade av EU-lagstiftning. Beslut i EU ligger närmare individen att vad man kan tro – och det ska vi fortsätta att visa i vår rapportering.

På plats i Bryssel

Med start i dag så intensifierar vi vår bevakning av Europaparlamentet och valrörelsen. Vår Europakorrespondent Hanna Rydén är just nu nere i Bryssel med vår fotograf Meli Ellafi Petersson för att skildra arbetet i EU-parlamentet från insidan. På hemmaplan kommer vår utlandsreporter Jan Höglund och vår politikreporter Arne Larsson göra analyser och på Debatt och Ledare kommer givetvis olika röster få komma till tals inför valet. Här i Göteborg följer vi också en av de lokala politikerna som kandiderar till EU-valet vilket kommer att resultera i ett långt reportage och i nästa vecka kommer du kunna göra en valkompass på gp.se. Allt detta kommer att finnas samlat på vår EU-valssajt som du hittar här.

ANNONS

Valdeltagandet i EU-valet är som sagt lågt och det är som lägst bland väljare under 30 år. I Europaparlamentsvalet 2014 röstade endast 46,2 procent i åldrarna 18-29 år jämfört med 54,7 procent för de över 65. För oss på GP är det viktigt att bidra till demokratiprocessen och öka intresset för EU-valet. Därför ger vi nu unga möjligheten att ta del av vår bevakning av EU-valet och all annan journalistik i stort sett gratis. Alla som är under 30 kan prenumerera på både sajt och eGP över EU-valet för bara 1 krona. Erbjudandet finner du här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS