I dag är det dags att hylla våra olikheter genom att ha olika strumpor på fötterna. Det är Rocka sockornadagen.
I dag är det dags att hylla våra olikheter genom att ha olika strumpor på fötterna. Det är Rocka sockornadagen. Bild: Björn Henriksson / TT

I dag är det dags att "Rocka sockorna"

Det finns mellan 5 000 och 10 000 med Downs syndrom i Sverige, och i dag får de stå extra mycket i rampljuset. Att bära olika strumpor på fötterna gör vi för att hylla våra olikheter.

ANNONS
|

Torsdagen den 21 mars är det Världsdagen för Downs syndrom, och då är det dags att "Rocka sockorna". Hur gör man det då? Jo, genom att ta på sig olika strumpor. Detta görs för att hylla olikheter och slå ett slag för människors lika värde och rättigheter. Bakom kampanjen står Svenska Downföreningen.

Den vanligaste formen av Downs syndrom innebär att man har tre exemplar av kromosom nummer 21 därför rockar man sockorna den 21 mars.

Till Sverige kom "Rocka sockorna" 2014. Men genombrottet kom ett år senare, då Nathea Anemyr från Småland uppmanade folk på sin Facebooksida att bära olikfärgade sockor för att hylla annorlunda barn. Hon har själv en syster som har Downs syndrom och ville hylla henne genom detta Initiativ.

ANNONS

Sedan dess tar barn som vuxna på sig olikfärgade strumpor den 21 mars varje år.

Veronica Magnusson Hallberg är ordförande för Svenska Downföreningen.
Veronica Magnusson Hallberg är ordförande för Svenska Downföreningen. Bild: Jessica Steje

Vad betyder dagen för er i Svenska Downföreningen?

– Dels vill vi fira, men i de bästa världar borde inte ens vår förening behöva finnas. För föreningens syfte är att sprida kunskap och öka medvetenheten för downs syndrom. Det är lite som internationella kvinnodagen, vad händer de andra 364 dagarna, säger Veronica Magnusson Hallberg, ordförande Svenska Downföreningen.

LÄS MER:Ungdomar ordnade kalas för barn som inte blir bjudna

Hon menar att deras dag i rampljuset kan belysa vad de vill och vad de behöver. För vad betyder det att inkludera någon i samhället undrar Veronica Magnusson Hallberg.

– Som att sitta i klassrummet, är man bara placerad i klassen, för man vara med, och där gäller även på arbetsplatser, att man får vara med i gänget.

– Det finns många barn som inte blir bjudna på kalas.

Har allmänhetens kunskap om Downs syndrom förändrats sen "Rocka sockorna" kom?

– Det tror jag, för kanske tio år sedan visste folk inte vad Downs syndrom är. I dag vet fler vad det är, även om jag inte tycker det går tillräckligt snabbt, så går det framåt. Det finns en vilja ute bland människor för min 12-åriga dotter som har Downs syndrom.

ANNONS

Vad är viktigast med "Rocka sockorna" tycker du?

– Se personen och inte bara Downs syndrom, för de är lika olika som alla andra. Stanna och ta er tid att prata. Möt personen där den är, säger Veronica Magnusson Hallberg.

I samband med Världsdagen för Down Syndrom, delar Svenska Downföreningen ut Upp-priset till två personer som jobbar för att förändra attityderna till Downs syndrom.

LÄS MER:Moa vill sprida kunskap om Downs syndrom

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS