Den 21 mars är det Downs syndrom-dagen. Då brukar Moa Engdahl rocka sockorna på Instagram. I år är dagen extra speciell då fotoutställningen Ikoner, där Moas porträtt finns med, invigs i Landvetter.
Den 21 mars är det Downs syndrom-dagen. Då brukar Moa Engdahl rocka sockorna på Instagram. I år är dagen extra speciell då fotoutställningen Ikoner, där Moas porträtt finns med, invigs i Landvetter. Bild: Anna Edlund

Moa vill sprida kunskap om Downs syndrom

Hon älskar teater och dans, och tillsammans med sin mamma och lillasyster driver Moa Engdahl ett Instagramkonto i syfte att visa hur bra livet kan bli – även om man föds med Downs syndrom. Moa syns dessutom just nu i Ikoner, en fotoutställning om att få finnas.

ANNONS
|
Bild: Anna Edlund

Varje fredag bjuder hon på fredagsdans på Instagram. Tjugoåriga Moa Engdahl, född med Downs syndrom, har dansat och showat sedan hon var barn.

Hon reser på läger med Glada Hudik-teatern och är med i musikteatergruppen Mölndalsgalan.

– Jag är ansvarig för dansarna, berättar Moa.

Moa älskar Mello

När vi träffas kretsar dock mycket kring Melodifestivalen. Moas mamma Lotta förklarar att det är Moas grej – Moa är Melodifestivalenexpert.

– Vi var på genrepet i Göteborg, säger Moa. Det var så jäkla häftigt. Eric Saade var ju där också.

Hon skrattar när hon fortsätter:

– Du får bara ställa frågor om mello till mig!

ANNONS
Moa visar stolt upp bilden där hon står i full rustning, föreställande Jeanne d’Arc.
Moa visar stolt upp bilden där hon står i full rustning, föreställande Jeanne d’Arc. Bild: Anna Edlund

Vanligtvis bor Moa på ett gruppboende i Landvetter men i mellotider tillbringar hon helgerna hos mamma och lillasyster i Mölnlycke. På väggen i vardagsrummet hänger ett förstorat fotografi av Moa i rustning, föreställande Jeanne d’Arc.

– Jag har tagit det i Stockholm, säger Moa. Jag har peruk på mig så det är inte mitt hår. Jag hade också ett svärd att hålla i. Jag skulle se bestämd ut, sa de.

LÄS MER:I dag är det dags att "Rocka sockorna"

21 modeller med Downs syndrom

Porträttet är en del i fotoutställningen Ikoner – ett samarbete mellan Fotografiska och Glada Hudik-teatern – där 21 modeller med Downs syndrom avbildats som bland annat Superhjälten, Rebellen och Prima Ballerinan. Under en månad framöver kommer utställningen att visas på Landvetters kulturhus.

– Vem tyckte att du har häftigt humör och skulle passa som Jeanne d’Arc, frågar Lotta.

– Pär, svarar Moa och menar då Pär Johansson som är grundare av Glada Hudik-teatern.

På resa med Glada Hudik-teatern

Vid flera tillfällen har Moa deltagit i Glada Hudik-teaterns teater- och träningsläger i Portugal. Även mamma och lillasyster har varit med.

– Vi tränar hela tiden, berättar Moa. Det är roligt både att träna teater och att träna musklerna. Det var också i Portugal, 2015, som idén till fotoutställningen föddes.

– De tog fantastiska bilder under resan, säger Lotta. Sedan kontaktade Glada Hudik-teatern Fotografiska med förslaget att göra något större till Downs syndrom-dagen.

ANNONS

Moa ska klippa bandet

Fotograf Emma Svensson anlitades och utställningen – vars mål är att lyfta fram människor med Downs syndrom – visades första gången på Downs syndrom-dagen 2016.

– Jag ska få klippa bandet och kanske sjunger jag en låt, säger Moa och syftar på invigningen i Landvetter.

– Jag har sagt att Moa kan berätta lite om sin tavla, fyller Lotta i.

Sedan ett par år tillbaka försöker Moa, hennes mamma och lillasyster Maja göra vad de kan för att sprida kunskap om Downs syndrom. Tillsammans har de skapat ett Instagramkonto.

– Vi vill lyfta fram Moa framförallt, förklarar Lotta. Vår tanke är att visa hur jädra bra det kan bli. Att få ett funktionshindrat barn innebär inte slutet på livet. Och det känns jätteviktigt att sprida budskapet att alla är lika mycket värda. Vi vill också få människor att skratta.

Många fina kommentarer

Lotta berättar vidare att de får många fina kommentarer, särskilt från föräldrar till yngre barn.

– En mamma som precis hade fått ett barn med Downs syndrom skrev att hon, efter att hon sett Moa dansa fredagsdansen, insåg ”det här är ingenting, det kommer att bli bra”.

Även när de förra året besökte Världskulturmuseet på Downs syndrom-dagen märkte de hur många som uppskattar att få ta del av Moas vardag.

ANNONS

– Flera kom fram till Moa och sa ”jag följer dig på Instagram”, minns Lotta. En mamma satte sig bredvid mig och berättade att hon började följa oss när hennes dotter med Downs syndrom föddes och att vårt konto gjorde att allt kändes lite mindre jobbigt. Jag blev jätterörd. Det är sådant som gör att vi fortsätter.

Lotta konstaterar att det tar tid att hålla igång kontot men att de har fått vara med om mycket roligt tack vare Instagram.

– Det är också kul att lyfta fram Moa, hon är så duktig!

Flyttade hemifrån i höstas

När Moa inte spelar teater eller tittar på Melodifestivalen gillar hon att kolla på Youtube och tv-serien Glee. Till vardags arbetar hon inom daglig verksamhet.

– Jag jobbar i stallet och lagar mat och så, berättar hon. Jag red när jag var liten och tyckte att det var jätteroligt.

I höstas flyttade Moa hemifrån, till ett nytt gruppboende. På frågan hur det kändes svarar hon kort ”det är lugnt”. Helst vill hon ju prata om Melodifestivalen, om vilka som är bäst och vilka hon ska rösta på. En favorit är Martin Stenmarck.

– Jag har träffat honom tre gånger, utbrister Moa. Första gången var jag sju år, men liten var jag inte!

ANNONS

Med ett skratt lägger hon till:

– Han kysste mig på munnen en gång! Maja filmade.

Moa Engdahl

Ålder: 20 år.

Bor: Landvetter.

Familj: Mamma, lillasyster, storebror med familj.

Gör: Jobbar inom daglig verksamhet.

Intressen: Lyssna på musik, kolla på Youtube, se på film, spela teater.

Instagram: moathewarrior

Fakta: Downs syndrom

Downs syndrom beror på en kromosomrubbning. En person med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nr 21 i stället för det normala två. Detta leder till en utvecklingsstörning som kan variera från mycket lindrig till grav. Downs syndrom har sitt namn efter den brittiske läkaren John Langdon Down, som 1866 blev den första att beskriva syndromet.

Internationella Downs syndrom-dagen är instiftad av FN och firas den 21 mars varje år. Dagen uppmärksammas genom att man bär olika sockar/strumpor, för att visa att olika är bra.

Källa: Wikipedia

Fakta: Utställningen i Landvetter

Fotoutställningen Ikoner – en utställning om att få finnas är ett projekt skapat av Glada Hudik-teatern, Fotografiska, kostymörerna Linda Sandberg och Helena Andersson samt fotograf Emma Svensson. Från den 21 mars till den 21 april visas utställningen på Landvetters kulturhus.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS