Efter nedläggningsbeslutet – nu räddas Axet

Deltagarna på Axet och Mellansteget kan andas ut. Verksamheten räddas nu av oppositionspartierna i Askim-Frölunda-Högsbo.
– Oansvarigt, säger stadsdelsnämndens ordförande Monika Beiring (M).

ANNONS
|

Dagarna kring jul var stämningen tryckt på Axet, en verksamhet som vänder sig till personer som står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden. Som en följd av det sparkrav stadsdelen är ålagda att genomföra hade beslutet tagits att verksamheten skulle läggas ned.

I ett GP-reportage berättade flera av de 20 deltagarna – flera av dem med en lång historia av psykiska sjukdomar – om sin oro för att de skulle bli helt isolerade.

LÄS MER:Nedläggningsbeskedet väcker oro på Axet

LÄS MER:"Vi kommer inte lämna någon i sticket"

Nu är läget ett annat.

– Vi firar här i dag, säger arbetsterapeuten Nina Hallhagen, en av de anställda på Axet.

Hade nästan gett upp

Hon berättar att personal och deltagaren mer eller mindre gett upp hoppet om att politikerna skulle riva upp nedläggningsbeslutet. Och de hade inte fått någon indikation om att någonting var på gång inför onsdagens nämndmöte.

ANNONS

– Det känns nästan overkligt. Jag tror många tycker att det känns fantastiskt att det går att påverka, att det lönar sig att kämpa, säger Nina Hallhagen.

LÄS MER:Mellansteget läggs ned när Askim-Frölunda-Högsbo sparar

Alliansbudgeten som staden styrs med sedan årsskiftet ger mindre pengar till stadsdelen. Och för att Askim-Frölunda-Högsbos ekonomi ska gå ihop låg ett sparkrav om 26,7 miljoner kronor på bordet på decembermötet.

Förutom nedläggningen av de två verksamheterna för daglig sysselsättning handlade det om avvecklingen av medborgarkontoret, att ett antal omsorgshandledare plockas bort samt vissa åtgärder inom hemtjänsten. Nedläggningen av Axet och Mellansteget skulle enligt beräkningarna ge en besparing på 3,8 miljoner kronor.

Har tänkt ett varv till

Redan när beslutet fattades gjorde S, V och MP en protokollsanteckning där de skrev att de inte ville obstruera mot budgetbeslutet, men att de hellre sett att stadsdelen använde delar av sitt egna kapital för att mildra effekten av neddragningarna.

– Sedan dess har vi tänkt ytterligare, säger Christian Larsson (V), andre vice ordförande i Askim-Frölunda-Högsbo.

Och i samband med nämndens möte i onsdags lade S, V, MP och D ett gemensamt yrkande om att rädda Axet och Mellansteget. Tillsammans är större än Alliansen, så yrkandet gick igenom.

– Vi tycker inte att konsekvenserna av en nedläggning är tillräckligt utredda och vi tvivlar på att de ekonomiska vinsterna man beskriver skulle bli verklighet. Risken är istället att det skulle leda till mer köpt vård.

ANNONS

Ordföranden bekymrad

Vad innebär beslutet för stadsdelens ekonomi?

– Vi fördelar om 3,8 miljoner kronor från den pott som inte är fördelad. Så i dagsläget drabbas ingen annan verksamhet istället.

Monika Beiring (M) är ordförande i stadsdelsnämnden. Hon betonar att Axet och Mellansteget är bra verksamheter – men tycker ändå att oppositionen genom sitt sätt att rädda kvar dem agerar oansvarigt.

– Under alla år har vi varit överens om att ha en pott med ofördelade medel på en procent. I och med det här beslutet är vi nere i 0,6 procent. Det kan medföra att vi måste lägga ett mycket mer kraftfullt paket redan om något månad. Så jag är bekymrad.

Har du ingen förståelse för argumentet att det kan få stora konsekvenser att lägga ned verksamheterna?

– Redan när vi började titta på åtgärder under förra hösten kom det här förslaget upp. Och då var det de rödgröna som styrde. Om de tycker att det är så viktigt att rädda de här verksamheterna kunde de sagt det då.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS