Bönchili med grönkålspesto och havre fraîche
Bönchili med grönkålspesto och havre fraîche Bild: Therese Elgquist

Tre gröna recept för lunchlådan eller utflykten

Värmande chiligryta, wraps av hembakat potatistunnbröd med falafel och krämig kålsallad, och eftersom det alltid är trevligt med något bakat; matiga blåbärsmuffins. Finns det något bättre sätt att välkomna vardagen än med goda, gröna recept? Förmodligen inte. Så, hugg in!

ANNONS

God fortsättning till er! Efter en ledighet som känns längre än ett sommarlov är jag mer än redo för 2019. Redo att dela med mig av nya upptäckter, smaker och påhitt från mitt kök. Häng på!

Maten jag bjuder på i dag passar himla bra både att göra större satser av och lägga i lunchlådor eller att plocka med som mellis till sig själv eller barnen – men även att ta med och mumsa på under skogsutflykten (min senaste favoritsyssla).

Potatistunnbrödet är en av mina nya upptäckter från en picknick i mellandagarna, då grillade vi sojakorvar och lade i brödet tillsammans med grönkålssallad och sambal oelek – i dag har jag gjort egna falafelliknande godbitar som både kan bakas i ugn hemma eller stekas på medtagen liten plåt över öppen eld.

ANNONS

Min chiligryta med rotsaker och bönor är rejäl och mättande, dessutom värmer den och är full av mustiga smaker. Extra god blir den – likt de flesta grytor – dagen efter när den fått stå och smakerna hunnit sätta sig ordentligt. En gryta är den perfekta picknickmaten tycker jag, speciellt under kyliga turer till skogen såhär års.

Under tiden grytan puttrar kan du slänga in muffinsen i ugnen, på det viset går matlagningen av bara farten.

Favoritpromenadstråk i Göteborg

Jag mår riktigt bra av att vara ute länge, traska runt och dagdrömma och andas frisk luft, ibland själv, ibland med sällskap. Och gärna med någon form av fika i ryggsäcken.

Delsjön:

Blir aldrig trött på denna slinga! En härlig blandning av vacker natur, vatten och utmanande stigar. Ett stort plus är alla grillplatser som finns längs vägen.

Ängårdsbergen:

Oslagbar utsikt över Göteborg och fler olika stigar att välja bland. Vackert och varierande landskap med skog, kuperade stigar och ljunghedar. Ett plus att magiska Botaniska trädgården går att få in under rundan.

Amundön:

När havet kallar är det hit jag åker. Vacker västkustsk (testa att säga det högt) miljö med klippor som – om man letar lite – kan ge lä när det är dags att slå sig ner för medhavd fika. För de riktigt modiga kanske ett vinterdopp kan få avsluta rundan, men jag är definitivt inte en av dem.

Potatistunnbröd med krämig grönkålssallad, falafel och syrad rödlök
Potatistunnbröd med krämig grönkålssallad, falafel och syrad rödlök Bild: Therese Elgquist

Potatistunnbröd med krämig grönkålssallad, falafel och syrad rödlök

4 portioner

Min senaste upptäckt – snabbfixat tunnbröd på bara tre ingredienser. Funkar till allt från fredagstacos och pizzabas till korvgrillning och falafelwraps. Grönkålssalladen blir en stor sats, resterna går fint att spara i kyl ett par dagar.

Potatistunnbröd:

800 g fast potatis

2–2 1/2 dl kikärtsmjöl

1 tsk torkad oregano

1 tsk salt

Krämig grönkålssallad:

250 g grönkål, finhackad

2 msk osötad dijonsenap

2 msk kallpressad olivolja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk tamari*

1 msk näringsjäst**, valfritt för en ostig/nötig smak

1 rött äpple

1 dl valnötter

Salt och nymalen svartpeppar

Syrad rödlök:

1 rödlök

1/2 dl vatten

1/2 dl äppelcidervinäger

Falafel:

2 förpackningar (à ca 230 g avrunnen vikt) förkokta kikärtor

1 näve färsk persilja, eller 2 msk fryst

ANNONS

1 vitlöksklyfta, finriven

2 msk vatten

1/2 tsk salt

2 krm nymalen svartpeppar

Oskalade sesamfrön att vända i

Skala och finstrimla rödlöken. Koka upp vatten och vinäger. Ta av från plattan, lägg i rödlöken och sätt på ett lock. Låt dra i minst 30 minuter.

Skrubba potatisen. Koka tills den är mjuk och låt svalna. Riv fint på rivjärn, eller pressa med potatispress. Blanda ihop alla ingredienser till tunnbrödet tills du får en deg. Använd inte mixer eftersom det gör potatisen klistrig. Dela i 8–10 bollar och kavla ut till tunna kakor på mjölad köksbänk. Stek ett bröd i taget i en torr, medelhet stekpanna i ett par minuter på varje sida – tills brödet fått små gyllenbruna prickar. Stapla bröden på varandra invirade i en ren kökshandduk fram till servering.

Värm ugnen till 200 grader. Häll av och skölj kikärtorna. Mixa ihop ingredienserna till falaflarna. Forma till avlånga, platta falaflar. Vänd i sesamfrön och lägg på en bakplåt. Baka mitt i ugnen i 15 minuter, vänd runt bitarna och baka i ytterligare 5 minuter.

Blanda ihop senap, olja, vinäger, tamari och näringsjäst. Massera grönkålen med dressingen så att allt täcks. Finstrimla äpplet. Hacka nötterna grovt. Blanda ihop kålsallad med äpple och valnötter. Smaka av med salt och peppar.

ANNONS

Fyll ett potatistunnbröd med kålsallad, falafel och syrad lök. Toppa eventuellt med lite svartpeppar och persilja.

*Tamari är en glutenfri (och sockerfri) sojasås med en något mer djup och balanserad smak. Min absoluta favorit när det kommer till att ge maten god sälta och en härlig umamismak. Tamari går att köpa i välsorterade matbutiker.

**Näringsjäst, även kallat b-jäst, är en inaktiv jästform som innehåller näring och ger en god ostig och lätt nötig smak. Perfekt att använda i växtbaserad matlagning, till allt från tofuröra och lasagne till att toppa popcorn och grönkålschips med. Går att köpa i hälsobutiker, välsorterade matbutiker och på nätet.

Bönchili med grönkålspesto och havre fraîche
Bönchili med grönkålspesto och havre fraîche Bild: Therese Elgquist

Bönchili med grönkålspesto och havre fraîche

6 portioner

En rejäl gryta med mustig smak som värmer i vinterkylan. Jag använder torkad sojafärs, eftersom det är den enda jag hittat som är helt “ren” och innehåller endast soja.

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 msk rökt paprikapulver

1/2 msk malen spiskummin

1/2 tsk kajennpeppar

3 medelstora morötter

3 medelstora palsternackor

6 dl vatten

500 g krossade tomater

1,5 dl belugalinser

3 dl sojafärs, torkad

1 förpackning (à 230 g avrunnen vikt) förkokta svarta bönor

1 msk kallpressad olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

Grönkålspesto:

100 g grönkål

1 näve färsk persilja, eller 2 msk fryst

ANNONS

0,5 dl mandlar, gärna rostade

1 vitlöksklyfta, finriven

1 dl kallpressad olivolja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk näringsjäst, valfritt för en ostig/nötig smak

Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

Havre fraîche, eller växtbaserad yoghurt

Färsk persilja

Bovete- eller majskakor

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja på medelvärme i en gryta tills löken mjuknat. Tillsätt kryddorna och fräs i ytterligare en minut. Skrubba morötter och palsternackor, skär i små tärningar. Tillsätt i grytan och fräs i ytterligare en minut (blir det för torrt kan du tillsätta en matsked vatten). Slå på vatten, krossade tomater och belugalinser. Låt koka upp och sjud i 20 minuter, tills rotsakerna och linserna mjuknat.

Förväll sojafärsen i 10 minuter enligt anvisning på förpackningen. Häll av och tillsätt i grytan. Häll av och skölj de svarta bönorna, tillsätt i grytan. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Tillsätt eventuellt lite mer krossade tomater om den känns för torr. Smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen. Låt gärna grytan stå i 20 minuter innan servering.

Mixa ihop ingredienserna till peston. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan toppad med havre fraîche, grönkålspesto och persilja. Bjud eventuellt på bovete- eller majskakor till.

ANNONS
Bananmuffins med blåbär
Bananmuffins med blåbär Bild: Therese Elgquist

Bananmuffins med blåbär

Ca 10 stycken

Matiga muffins som passar till såväl frukost och mellis som till fikan.

2 dl bovetemjöl

2 dl havremjöl

1 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

2 omogna bananer (jag väljer inte de allra grönaste, men strax innan de börjat gulna)

3 msk chiafrön

1,5 dl osötad havredryck

0,5 dl kallpressad rapsolja

1 dl frysta blåbär

Till servering:

Växtbaserad färskost eller yoghurt, valfritt

Värm ugnen till 175 grader. Koka upp havredrycken och blanda med chiafröna, låt svälla i 10 minuter tills du fått en fast pudding. Skala och mosa bananerna grovt med en gaffel. Viktigt att inte mixa, eller mosa för mycket, eftersom de då blir klistriga.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, vänd ner banan, chiablandning och olja. Blanda ihop till en smet. Vänd ner blåbären. Fördela smeten i 10 muffinsformar och baka i ugnen i 30–35 minuter tills de fått en lätt gyllene skorpa.

LÄS MER:Protein utan kött är inte svårt

LÄS MER:Tid för frukost och brunch

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS