Theresa May skakad efter historiskt nederlag

Theresa Mays brexit-avtal är dött. En stor majoritet gav henne tummen ner. Det kastar ut Storbritannien i en akut kris. Ingen kan förutse konsekvenserna.

ANNONS
|

Efter den långa, uppslitande och känslosamma debatten i underhuset ställde sig 202 ledamöter bakom Theresa May i omröstningen sent på tisdagskvällen. 432 gick emot henne. Det är ett nederlag av historiska mått i det brittiska parlamentet.

Mays motståndare finns i det egna partiet, i oppositionen och i det nordirländska stödpartiet DUP. DUP:s ledare skrev inför omröstningen enligt Reuters:

"Kvällen blir historisk, men av fel anledningar. Vi kommer att gå emot den giftiga nödlösningen och rösta mot utträdesavtalet".

Nödlösningen syftar till att hålla gränsen öppen mellan Nordirland och republiken Irland, även efter brexit, medan Storbritannien och EU förhandlar om en permanent lösning. DUP befarar att det ansluter britterna till EU:s regelverk på obestämd tid och skapar en spricka mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

ANNONS

LÄS MER:Brittiska parlamentet röstar nej till Mays brexitavtal

Ordnat utträde eller inget brexit alls

För Theresa May är nederlaget förnedrande. Det underkänner det 585 sidor långa utträdesavtalet, som tog 18 månader att förhandla fram. EU har upprepade gånger sagt att det inte går att omförhandla. May har själv framhärdat att på spel står ett ordnat utträde den 29 mars eller ingen brexit alls.

Ingen vet vad som händer nu. Labours Jeremy Corbyn hotar med en misstroendeförklaring mot premiärministern och upprepade på tisdagskvällen sitt krav på nyval. Det är inte sannolikt att han skulle få ett flertal av parlamentets ledamöter med sig, men splittringen är avgrundsdjup.

Parlamentet har efter hand kringskurit regeringens möjligheter att hantera utträdesfrågan. Det är inget tvivel om att underhuset i fortsättningen får mer att säga till om tidigare. En ny folkomröstning, en omförhandling av avtalet med EU eller inget brexit alls är drastiska utvägar som nu förs fram som möjliga.

"Det viktigaste beslut vi någonsin ställs inför"

Theresa May har kämpat för sin tro på avtalet som en järnlady, envist och utan att vika från sin position om att detta, med sina kompromisser, är det bästa för britterna och hedrar utslaget av folkomröstningen, där en majoritet 2016 röstade för att lämna EU.

– Detta är det viktigaste beslut vi någonsin ställs inför och som definierar vår framtid, var budskapet från Theresa May i sitt slutanförande.

ANNONS

– En röst mot det här avtalet är en röst för splittring, osäkerhet och en verkligt hot för ett icke-avtal, sade hon.

Men det hjälpte inte. Talmannen meddelade resultatet klockan 20.40, svensk tid.

– Det här säger ingenting, var Mays kommentar och öppnade för en misstroendeförklaring.

Denna kommer att hållas under onsdagen.

Men May talade också om en konstruktiv anda och gav det bestämda intrycket att hon inte ger sig utan att fullfölja utträdet i enlighet med folkets vilja.

Theresa May måste nu senast på måndag presentera en plan-B för utträdet. Det är okänt om det finns en sådan plan. Det förutsätter under alla omständigheter att övriga 27 EU-länder är villiga att byta ståndpunkt och försöka rädda ett avtal genom nya förhandlingar. Det är mycket tveksamt.

Det är också EU som kan ge britterna ett andrum, ett framskjutet datum för utträdet. Detta har May avfärdat hittills.

Theresa May slåss nu för sin politiska överlevnad och för avtalet som är dött utan betydande ändringar och tillägg. De närmaste dygnen blir kritiska i det tilltagande kaos som skilsmässan innebär och delar britterna, sannolikt för generationer framåt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS