Loui Sand avslutar karriären: "Född i fel kropp"

Handbollsstjärnan Loui Sand avslutar karriären. Sand har brutit kontraktet med sin franska klubb Fleury.
– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden, jag har vetat vad det beror på. Jag är född i fel kropp, säger den förre Sävehof-spelaren i sin podd.

ANNONS
|

Handbollsstjärnan Loui Sand har brutit sitt kontrakt med den franska klubben Fleury, det skriver vänstersexan på sociala medier:

"Jag har nu valt att lägga handbollskorna på hyllan föralltid. Jag har brutit mitt kontrakt med mitt klubblag Fleury."

LÄS MER: Signell om Sands besked: "Starkt och häftigt gjort"

I podden "Utkast", som Sand nyligen startat tillsammans med handbollsspelaren Jamina Roberts, berättar vänstersexan mer om beslutet att avsluta karriären.

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden, jag har vetat vad det beror på. Jag är född i fel kropp. Hade en okänd 26-åring ställt sig i kö för könsdysfori som det så fint heter så hade det gått de flesta förbi, säger 26-åringen i podden och fortsätter:

ANNONS

– Det har funnits dagar när jag ställt mig fråga; varför har jag blivit såhär – adopterad, mörkhyad, lesbisk och nu transsexuell?

LÄS MER: "Loui Sands röst är jätteviktig"

LÄS MER: Sand: "Under valet ville jag inte åka hem"

Loui Sand är fostrad i Kärra och kom till Sävehof som junior efter en sejour i Önnered. Sand lämnade klubben 2017 för spel i franska Brest och i vintras bytte 26-åringen adress i Frankrike till Fleury. Sand gjorde landslagsdebut 2012 och har sedan dess representerat Sverige i EM, VM och OS och var i december med i det svenska lag som slutade med en sjätteplats i EM i Frankrike.

Könsdysfori

"Könsidentitet handlar om det psykologiska könet. Alltså det kön som en person själv uppfattar sig som, till skillnad från det juridiska, biologiska eller sociala könet. En person med könsdysfori lider av att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten och kan därför ha en önskan om könsbekräftande behandling. Könsdysfori har inget med sexuell läggning att göra.

För att erbjudas behandling inom den offentliga sjukvården krävs en medicinsk diagnos. För att fastställa en diagnos krävs en utredning vid något av de specialiserade teamen för könsdysfori i Sverige."

Källa: Vårdguiden

GP har varit i kontakt med Loui Sand som i nuläget inte vill kommentera beslutet ytterligare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS