Så vill de boende förbättra Biskopsgården

Biskopsgården klassas som ett särskilt utsatt område med utbredd otrygghet och kriminalitet. Nu vill Göteborgs stad satsa på att utveckla stadsdelen – med hjälp av invånarna.
– Satsa på kultur, lokaler och utemiljöer där människor kan mötas och unga kan hänga, säger Sofie Nyman, som tycker att Biskopsgården har ett oförtjänt dåligt rykte.

ANNONS
|

Längst in på Flygvädersgatan, nära naturområdet Svarte Mosse, träffar vi Sofie Nyman och hennes kollega Unes Saif. De arbetar med kommunala Bostadsbolagets utemiljöer och ägnar måndag förmiddag åt städning och papperskorgstömning.

– Det här är en relativt ny generationslekplats, här finns något för alla åldrar, förklarar duon och visar runt på utegymmet, grillplatsen, gungorna, fotbollsplanen och dansbågen.

Trycker man på knapparna i dansbågen strömmar musik ur högtalare och sju olika lekar kan knappas fram och hoppas/dansas på de numrerade rutorna under bågen.

En egen "Plaskis"

En liten stund senare hoppar sju glada och lekfulla pedagoger från Dimvädersgatans förskola in under dansbågen. Förskolan har studiedag och efter förmiddagens stavgångspass i slingan vid Svarte Mosse ska de bege sig inomhus och planera vårens arbete.

ANNONS

– Naturområdet här är väldigt fint men det behövs mer ljus och bättre belysning i de grusade slingorna, säger Isabella Rincon. Och tänk om vattnet här vid Svarte Mosse kunde bli en badsjö, men om det inte går kanske vi kan få en egen "Plaskis" som den vid Majorna. Det långt till hav och salta bad och många barn kommer sällan iväg på badutflykt.

– Mer bostäder, det är brist framför allt på stora lägenheter här. Många barn hos oss tvingas flytta mitt i terminen och det är väldigt jobbigt för barnen, konstaterar kollegan Anna-Cecilia Robertsson.

"Stan behöver komma till Biskop"

I södra Biskopsgården, vid Vårväderstorget, träffar vi Robert Belaza, som arbetar på Stadsmissionens affär Ebbes Hörna.

– Biskop behöver komma närmare stan och stan behöver komma till Biskop. Vi är som en liten ö och behöver bli mer involverade i övriga stadsdelar och skapa verksamheter som gör att folk kommer hit. Efter skjutningarna här i närheten är det många som inte vågar, säger han, och fortsätter:

– Naturen är en framtidsresurs. De fina skogsstigarna ett stenkast från torget vet folk inte om.

Inne på Biskopsgårdens bibliotek står mer plats för kultur högt på önskelistan.

– Här bor folk från hela världen och ett stort kulturhus där människor kan mötas behövs. Ett hus med plats för bibliotek men också verkstäder för olika hantverk, dansstudios, språkkafé och mycket mer, säger bibliotekarien Mia Bjerninger.

ANNONS

Vad saknar ni?

Stadsbyggnadskontoret startade under hösten programarbetet som ska visa på förutsättningar för att utveckla stadsdelen. Om ett år beräknas förslaget vara klart och för att få ett så bra underlag som möjligt efterlyser man redan nu synpunkter och funderingar från de som bor eller på annat sätt har en relation till Biskopsgården.

Vad vill ni ha, vad saknar ni och hur tycker ni att stadsdelen ska utvecklas? Frågan ställs på Göteborgs stads hemsida där intresserade kan klicka vidare och lämna sina förslag.

Anna Rudholm är projektledare på Stadsbyggnadskontoret:

– Vi samlar in synpunkter och idéer som underlag i det fortsatta arbetet med programmet. Det är viktigt att i ett tidigt skede få in åsikter och tankar från medborgarna, säger hon.

– Biskopsgården behöver kopplas samman bättre med resten av Göteborg och behöver också bli en mer sammanhållen och tryggare stadsdel. Nu hoppas vi att så många som möjligt tycker till. Det är tillsammans vi bygger staden, konstaterar Anna Rudholm.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS