Trustorhärvan – ett av de största ekobrotten

Trustorskandalen som rullade upp 1997 brukar beskrivas som ett av de största ekobrotten i svensk rättshistoria, när bolaget plundrades på hundratals miljoner kronor.

ANNONS

Det hela började med att en okänd engelsk lord Moyne, som tillhör bryggarfamiljen Guinness, gav sig in på den svenska finansmarknaden och förvärvade 50,8 procent av rösterna i företaget Trustor i maj 1997.

Ekonomijournalisten Gunnar Lindstedt blev misstänksam kring omständigheterna kring Trustoraffären och skrev en artikel om det i Svenska Dagbladet och avslöjade hela upplägget som en bluff ett halvår senare.

Därefter slog polis och åklagare till mot Trustors kontor för att säkra bevisning.

Plundrade Trustors kassa

Det visade sig att bolaget varit utsatt för ett bedrägeriförsök och att 620 miljoner kronor ur Trustors kassa hade förts över till ett konto i London.

ANNONS

Köpet av bolagets aktier kom från att man plundrat Trustors egen kassa.

Efter avslöjandet aviserade den svenska ledningen med att man tänkte hålla en presskonferens om affären. Under presskonferensen greps samtliga närvarande. Dock inte finansmannen Joachim Posener. Han är för övrigt kusin med den nu åter dömde göteborgske affärsmannens.

Joachim Posener befann sig utomlands och valde att inte återvända.

Redan tidigare, år 1994 , hade han dömts han till sex års fängelse för andra grova ekobrott i Danmark på en halv miljard kronor. Han frigavs 1997 och gav sig därefter in i Trustor.

Av polis och i media blev han utpekad som hjärnan bakom Trustoraffären, men han har aldrig ställts inför rätta.

Numer är alla brottsmisstankar preskriberade.

Av Trustors försvunna kassa kom 135 miljoner kronor tillbaka redan 1997. Därefter har 407 miljoner kronor återkommit genom förlikningar och uppgörelser med de inblandade och banker i England och Luxemburg, enligt en genomgång av SVT.

Den enda som blivit dömd för inblandningen i Trustorhärvan är göteborgaren och finansmannen som tidigare gick under namnet Thomas Jisander,

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS