Danska tar över konsthallen

ANNONS
|

Så presenterades till slut vem som ska ta över som chef för Göteborgs konsthall efter Helena Persson, som i sin tur slutat för att bli chef på Norrköpings konstmuseum. En ny ersättare skulle egentligen ha funnits klar i början av sommaren. Att det dragit ut på tiden beror bland annat på att något självklart namn inte fanns bland de tjugotalet som sökt tjänsten, enligt kulturchefen Kennet Johanssons.

Lene Crone Jensen uppmanades att söka och blev på måndagen klar för jobbet. Hon säger att hon ser en stor potential i sin nya arbetsplats och att en av hennes främsta egenskaper är att hon är bra på dialog, bra på både att tala och lyssna. Som hon ser det ska en konsthall vara lyhörd för vad som händer just nu och skapa möjligheter för konsten.

ANNONS

- Den bör också vara en plats för publiken att möta den konst som skapas i dag. I grunden kan man säga att det ska vara en mötesplats, ett centrum för dialog, säger Lene Crone Jensen och talar också om den som en resonansyta som fångar upp och ger spridning för det som händer lokalt inom konstlivet.

Hon tycker också att konsthallen behöver söka sig utanför det egna rummet för att nå göteborgarna, ett resonemang som Kennet Johansson tycker är tilltalande.

- Konsthallen är ju relativt liten, men egentligen kan man se hela det offentliga rummet som en utställningslokal. Så egentligen handlar det om hela Göteborg, säger Kennet Johansson.

Lene Crone Jensen är i dag tillförordnad chef för Rooseum i Malmö. Hon har haft tjänsten sedan förra året och har arbetat på konsthallen sedan 2001. Hennes erfarenhet av Göteborg och dess kulturliv är hittills rätt begränsad, men hon har åtminstone varit här och bland annat besökt konstbiennalen och Röda sten. Utifrån betraktat finns det en stor initiativkraft i Göteborg, tycker hon.

- Det är inte säkert att det stämmer in när jag väl är här, men intressant är också Göteborgs placering och kontakten med det internationella. Där ska man nog också gå in och stärka, säger Lene Crone Jensen som vill se mer av internationell konst på Konsthallen.

ANNONS

- Men man kan inte tänka internationellt utan att samtidigt tänka lokalt, eller omvänt. Det lokala är för mig ett samspel med det internationella så det ena utesluter inte det andra. Det handlar om att skapa en träffpunkt mellan det internationella och det lokala.

Lene Crone Jensen, som börjar på sin nya tjänst den 1 november, är i dag bosatt i Köpenhamn. Hon kommer att veckopendla mellan bostaden och Göteborg.

- Jag tycker det är väldigt viktigt att man har en relation till den stad man verkar i, att man känner den bra. Så egentligen är det emot mina egna principer, men man måste kompromissa. Det har med mitt privatliv att göra, säger hon.

Är:

Har:

Ålder:

Bor:

ANNONS