Så botar du din höstångest – börja julfirandet i oktober

Nordstan julpyntades i mitten av november. Det är på tok för sent. GP:s Jan Andersson förklarar varför.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

"Nu är det jul igen, och nu är det jul igen, och julen varar än till påska."

Nej, det gör den inte. Inte ens till fastan. I bästa fall varar julen till 26 december. Sedan vill man bara spy på Triad och Sissel Kyrkjebø. Så lär det alltid vara (sorry Sissel) och därför har jag nu dragit den logiska slutsatsen av detta. Vi måste börja julfirandet mycket, mycket tidigare! Jag ska strax förklara varför men först backar vi bandet lite.

I måndags pratade jag med Anna-Lotta Larsson. Hon är ute på sin julturné för 25:e (!) året i rad och kommer till Göteborg nästa vecka. För henne ska en bra julkonsert vara nedtonad, avskalad, stillsam och fokuserad på julens verkliga budskap om medmänsklighet, gemenskap och värme. Det håller jag med om, och sade det till Anna-Lotta Larsson.

ANNONS

Några timmar senare var jag på Mariah Careys julkonsert i Scandinavium. Den var uppskruvad, påkostad, fläskig och fokuserad på snögubbar, julklappar, dansande barn och tomtens renar. Wow, tänkte jag, så här ska julen vara! Både gränslös och mysig, ungefär som den medelålders mannen ett par bänkrader framför mig som tryckt ett blinkande renhorn på huvudet och flossade till All I want for christmas is you.

För julen är ju allt det där, både hedonistisk och hänsynsfull, parallellt och på en gång. Visst spenderar vi alldeles för mycket pengar på onödiga julklappar – enligt senaste rapporten från Handelns utredningsinstitut väntas årets julhandel sätta nytt rekord och landa på 79, 7 miljarder – vilket såklart är helt vansinnigt.

Vi borde nämligen ta vårt ansvar och börja julfirandet mycket, mycket tidigare!

Men samtidigt skänker vi mer pengar till välgörenhet i december än vid någon annan tid på året. Ju närmare vi kommer julafton, desto mer ökar givmildheten. Enligt en forskargrupp vid Göteborgs universitet finns ett "kulturellt fokus" på givande när vi känner att julen står för dörren. Det känns fullt rimligt. Jag blir heller inte överraskad av att de som julpyntar tidigt ofta är lyckligare än andra, vilket en studie publicerad i Journal of Environmental Psychology visar.

Därför förstår jag inte varför Nordstan väntar ända till 16 november med sin stora julmarknad eller varför "Julstaden Göteborg" väljer att tända sina ljus först 29 november? Det känns som ett hån och därför återvänder jag nu till min inledning. Vi borde nämligen ta vårt ansvar och börja julfirandet mycket, mycket tidigare!

ANNONS

Här ser jag mig själv som något av en förebild och har inte utan viss framgång julförhandlat med familjen om att tidigarelägga starten på vårt eget firande. Det handlar såklart om att göra det man kan, många bäckar små och så vidare. En liten tomte är bättre än ingen tomte alls.

Det är julafton vi väntar på. Inte digerdöden.

Det gäller att täta luckan mellan Halloween och jul. Det ska gå i ett. När barnen skrämts färdigt och käkat upp sitt billiga plockgodis ska skumtomtarna fram. Det finns heller ingen anledning att hasa runt på nedsläckta novembergator eller att glädjelöst huka på ett grådaskigt kontor, då ska ljusen tändas. Det är julafton vi väntar på. Inte Digerdöden.

På fredag 7 december recenserar vi årets nya julskivor och skickar ut GP:s stora Spotifylista med julens 100 bästa sånger. Det är såklart en kompromisslösning, listan borde ha skickats ut i oktober, men bättre sent än aldrig.

God Jul.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS