Ingrid Ryberg. I sin nya dokumentär En armé av älskande, som får premiär 14 december, skildrar hon framväxten av hbtq-rörelsen i 1970-talets Sverige.
Ingrid Ryberg. I sin nya dokumentär En armé av älskande, som får premiär 14 december, skildrar hon framväxten av hbtq-rörelsen i 1970-talets Sverige. Bild: Anna Svanberg

Hon skildrar queerrörelsens framväxt i Sverige

I dokumentären En armé av älskande berättar Ingrid Ryberg om tidig svensk hbtq-aktivism. "I dag framställs Sverige ofta som så gay-vänligt. Det är lätt att glömma att så inte alltid har varit fallet."

ANNONS
|

Ingrid Ryberg har doktorerat i filmvetenskap och är också aktiv som filmare själv, med dokumentärer som Dragkingdom of Sweden (2002) och kortfilmen Phone fuck (2009) bakom sig.

– Jag har alltid varit intresserad av sexualpolitik, och riktar som forskare in mig på feministisk- och queer film, säger Ingrid Ryberg när vi ses på ett bageri med café i Stockholm inför smygpremiären av dokumentären En armé av älskande.

Metafilmen, som går upp på bio över hela landet den 14 december, handlar om filmskapande som en del av homokampen i Sverige på 1970-talet. Tre tidiga gayfilmer står i centrum: Kvinnan i ditt liv är du, Bögjävlar och Eva och Maria. De första svenska filmerna som med statligt stöd öppet skildrar bögar och lesbiska. En rättframhet som ansågs kontroversiell i samtiden.

ANNONS

– I dag framställs Sverige ofta som så gay-vänligt. Det är lätt att glömma att så inte alltid har varit fallet. De tidigaste homofilmerna mottogs antingen med avsky, stark kritik eller massivt ointresse, konstaterar Ingrid Ryberg, och lägger till.

– Queera berättelser avfärdas faktiskt fortfarande ofta med trötta uttalanden som att ”det här har vi ju redan hört och sett".

LÄS MER: Mångfacetterad queer forskning

Vill synliggöra det queera filmarvet. –Dessa erfarenheter har ofta marginaliserats inom filmvetenskapen, slår forskaren Ingrid Ryberg fast.
Vill synliggöra det queera filmarvet. –Dessa erfarenheter har ofta marginaliserats inom filmvetenskapen, slår forskaren Ingrid Ryberg fast. Bild: Anna Svanberg

Vill synliggöra tidig queerfilm

2012 disputerade hon i filmvetenskap vid Stockholms universitet, med avhandlingen Imagining safe space. The politics of queer, feminist and lesbian pornography. Forskning som hon nu, som lektor vid Göteborgs universitet, kompletterar med en djupdykning i svensk filmfeminism från år 1968 till 1986. Hur filmskapandet samverkat med den välfärdspolitik som växte fram är en annan central frågeställning.

Framförallt brinner hon för att synliggöra det queera filmarvet.

– Dessa erfarenheter har ofta marginaliserats inom filmvetenskapen, slår hon fast.

En armé av älskande bygger på gedigen filmhistorisk forskning. I dokumentären intervjuas skaparna av den tidiga homofilmen, varvat med TV-inslag och exklusivt arkivmaterial, exempelvis amatörfilmer från protestmarscher och bakom kulisserna på gayklubbar som City club på Döbelnsgatan i Stockholm. Tidigare bortglömd och osynliggjord homohistoria träder fram.

– Det är fantastiskt. En av de stora behållningarna i arbetet har varit allt material som folk dragit fram ur skåp och lådor, säger Ingrid Ryberg och ler förtjust över kaffekoppen.

ANNONS

LÄS MER: Miljoner till forskning om filmfeminism

Ingrid Rydberg har använt aktivisters egna bilder för att skildra homokampen inifrån.
Ingrid Rydberg har använt aktivisters egna bilder för att skildra homokampen inifrån. Bild: Anna Svanberg

"Det finns en enorm kunskapslucka"

Hon hoppas nu att det ska dyka upp fler queerfilmer i takt med att hon och hennes medarbetare vinner mer förtroende hos alla berörda.

– Vi rör oss bland en hel generation som levt under förtryck från institutioner och myndigheter, och om därför kanske inte tidigare har känt sig bekväma med att lämna filmer och bildmaterial till offentliga arkiv.

Aktivisternas egna bilder ger henne en möjlighet att skildra homokampen inifrån. Att kontrastera det perspektivet med bilder utifrån skapar möjligheter att som filmare diskutera frågor om tolkningsföreträde och makt.

För Ingrid Ryberg känns det viktigt att inte bara skriva akademiska texter om filmteori, utan även rent konkret göra film.

– Det finns en stor kunskapsbrist när det gäller queera rörliga bilder. Kring hur unikt materialet är, vilket värde filmerna har och vilken stor betydelse de spelat för den tidiga svenska hbtq-rörelsen. De vittnar om mod i den avgörande kamp som fördes då.

Att ha fått ta del av queerfilm på blekta vhs-kassetter och dvd:er beskriver hon som "omtumlande". Bortglömt material som nu integrerats i filmen.

– Den känslan, som väcks till liv av dessa bilder, den vill jag dela med mig av.

ANNONS

En armé av älskande

Vad: en ny svensk dokumentär.

Var: biopremiär 14 december.

När: utspelar sig i Sverige på 1970-talet, innan AIDS-eran. i en tid då svenska hbtq-aktivister ockuperade Socialstyrelsen i hopp om att få bort sjukdomsstämpeln. I ett samhälle där de första filmerna av, med och om bögar och lesbiska skapades, och möttes av massiv kritik.

Hur: filmen varvar intervjuer med unikt arkivmaterial från queerklubbar och frihetsmarscher.

Varför: för att synliggöra en bortglömd sexualpolitisk kamp i Sverige.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS