Maria Näslund, krönikör.Bild: Lisa Thanner
Maria Näslund, krönikör.Bild: Lisa Thanner Bild: Lisa Thanner

Deckarna är bra reseguider

Maria Näslund hittar de unika platserna bakom likartade mordscener och polisutredningar.

ANNONS

Deckaren som reseguide ska inte underskattas. Bakom ständigt återkommande och inte sällan likartade mordscener och polisutredningar finns ofta nya platser att upptäcka. Miljöer som kan bidra till förhöjd läsupplevelse, men också som inspiration till utflykter i verkligheten.

När jag läser Peter May och Ann Cleeves vill jag genast bege mig till karga öar i Skottland, höra havet dåna mot klipporna och följa slingrande vägar över gröna kullar. Mons Kallentoft och hans polis Malin Fors har lärt mig allt jag kan om Linköping och när jag i somras läste Stina Jacksons utmärkta Silvervägen – för övrigt nyligen utsedd till bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin – fick jag nästan familjen att ta en omväg dit på semestern. (Kompromissen blev att maxa Kirunavistelsen med att läsa Ann-Helén Laestadius bok Tio över ett samtidigt som marken skakade på nätterna.)

ANNONS

Men vi vill också läsa om platser vi känner till. För en göteborgare är det en lokalpatriotisk bonus att följa Erik Winters promenader och utryckningar i hemstaden genom Åke Edwardsons uppmärksamma ögon. Man känner igen sig och det är ju lite roligare att gå kliva in i saluhallen på Kungstorget än i den på Östermalmstorg i Stockholm. Tycker göteborgaren.

Kriminalförfattare är i regel bra på att muta in sina områden, både geografiskt och på andra plan. Camilla Läckberg har paxat Fjällbacka, Anna Jansson och Mari Jungstedt delar på Gotland medan Jo Nesbø äger Oslo i tuff konkurrens.

Peter James är en deckarförfattare som blivit känd för sina böcker om kriminalaren Roy Grace i Brighton på den engelska sydkusten. Tretton böcker har kommit ut i serien och utöver huvudpersonen är det just staden som är gemensam nämnare. Den senaste, Du måste dö, läste jag nyligen under en två veckor lång vistelse i just Brighton. Vilket bra beslut! En hyfsad kriminalroman blev betydligt mer intressant då Brighton spelar en så stor roll i boken. På dagarna gick jag krogtäta Preston Street för att komma upp till huvudgatan Western Road. På kvällarna var det stökigt på samma gata och biljakt precis utanför mitt fönster – i boken.

ANNONS

LÄS MER:Novemberdeckarna att krypa upp med i läsfotöljen

Peter James och hans böcker är så starkt förknippade med Brighton att det finns guidade turer i Roy Graces fotspår. Under en promenad i skymningen pekas kända platser och mordscener från böckerna ut. Eftersom jag var på besök under lågsäsong fick jag sköta stadsvandringen själv – vilket var minst lika bra. Här handlade Grace i går, tänkte jag när jag gick in på Waitrose för att köpa lunch. I hotellbaren på Grand hade jag bombattentatet från 1984 i färskt minne då Grace tänker tillbaka på händelsen i boken. Att slutscenen i Du måste dö äger rum i det nya utsiktstornet precis utanför hotellet där jag bodde var nästan för bra; jag var tvungen att dubbelkolla nästa morgon att Grace inte var där och klättrade.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS