Smördegsmunsbitar med svampfyllning
Smördegsmunsbitar med svampfyllning Bild: Stefan Edetoft

Goda tilltugg till glöggminglet

Vin chaud, glöggcocktail eller klassisk glögg är alla älskade juldrycker som värms upp med väldoftande kryddor. Helgens Två Dagar bjuder på salta och söta tilltugg som bara måste provas till glöggminglet.

ANNONS
|

Glögg är detsamma som glödgat vin. Vin som värmts upp med kryddor och kanske en skvätt sprit som cognac. Jag är ingen vän av allt för söta glöggvarianter och gör ofta vin chaud i stället, en franskinspirerad dryck som smakar ungefär som en varm sangria, där du själv bestämmer sockermängden på drycken.

Vin chaud

Prova att värma fruktigt rött vin med lite honung, råsocker, kanelstång och skivad apelsin. Tillsätt gärna cognac och gör en kanna som får stå och mogna i smaken. Sedan är det bara att värma upp vinet när gästerna kommer och servera i glas. Man kan även byta ut rödvin mot vitt vin och krydda upp på samma sätt. Vaniljstång och stjärnanis är andra kryddor som passar perfekt att smaksätta med.

ANNONS

Alkoholfritt alternativ

Det är ju inte alltid man varken vill eller kan dricka alkohol. Då är varm äpplemust en trevlig drink att blanda till. Köp en must av bra kvalité som är osötad. Krydda upp den, på samma sätt som vin chaud, med kanelstång eller vaniljstång. Tillsätt lite råsocker och honung som ger en rund och fin sötma till musten och tillsätt gärna skivade citrusfrukter som apelsin, blodapelsin eller clementin. Grovhackad mandel och torkade fikon är också gott att servera till drinken.

Kryddrostade julnötter

Snabba och enkla tilltugg till de varma dryckerna är gott och enkelt att svänga ihop. Du kan till exempel krydda upp olika sorters nötter och antingen servera i en skål eller till ett gäng goda ostar. Blanda valnötter, mandel, hasselnötter och pistagenötter eller cashewnötter med någon matsked råsocker, neutral olja och olika kryddor som kanel, ingefära och kardemumma. Tillsätt lite flingsalt och chiliflakes om du vill att nötterna ska få extra mycket smak. Även finhackad rosmarin är gott till nötterna. Blanda samman alla ingredienser på en plåt täckt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter tills nötterna fått fin färg. Servera nötterna när de svalnat och förvara i en burk med tätt lock.

ANNONS
Dadlar fyllda med mascarpone
Dadlar fyllda med mascarpone Bild: Stefan Edetoft

Dadlar fyllda med mascarpone

Glöggminglet behöver kickas i gång med något som smakar jul och är gott att smaska på till glöggen. Här har jag fyllt riktigt fina medjooldadlar, som man hittar i vanliga matbutiker, med krämig färskost och saltrostade valnötter tillsammans med finrivet apelsinskal.

4 portioner, cirka 20 minuter

20 färska dadlar, till exempel medjooldadlar

100 g mascarpone

2 msk olivolja

50 g valnötter

1 tsk finhackad rosmarin

1 nypa chiliflakes

Flingsalt

1 apelsin, ekologisk

1 msk flytande honung

Skär ett snitt i varje dadel och ta bort kärnan.

Fördela ut mascarpone i dadlarna och ställ ut på ett fat.

Hetta upp oljan i en stekpanna och rosta nötterna med rosmarin och chiliflakes tills de fått fin färg. Krydda med lite flingsalt.

Grovhacka blandningen och strö ut över dadlarna. Finriv apelsinskal på toppen och ringla över honung.

Parmaskinka, rotselleri och äpple
Parmaskinka, rotselleri och äpple Bild: Stefan Edetoft

Parmaskinka, rotselleri och äpple

4 portioner, 30 minuter

1 klyfta rotselleri, cirka 200 g

2 äpplen, till exempel Ingrid Marie

1/2 citron, pressad saft

1 dl crème fraiche

1 tsk dijonsenap

50 g lagrad prästost, grovriven

Salt och svartpeppar

1 dl äppelcidervinäger

1/2 dl råsocker

1 msk flytande honung

200 g lufttorkad skinka

Skala och grovriv rotsellerin, grovriv ett äpple och skiva det andra i tunna skivor. Blanda riven rotselleri och rivet äpple med citronsaft, crème fraiche, dijonsenap och riven ost. Smaka av med salt och peppar.

ANNONS

Koka upp vinäger med socker och honung i en kastrull utan lock i ett par minuter tills blandningen tjocknat till en sirap. Om den blir alltför tjock tillsätt lite vatten och värm försiktigt.

Fördela ut en matsked av rotselleriröran på varje skinkskiva och rulla samman. Lägg skivat äpple på ett fat, fördela ut rullarna och ringla över äppleglazen.

Smördegsmunsbitar med svampfyllning
Smördegsmunsbitar med svampfyllning Bild: Stefan Edetoft

Smördegsmunsbitar med svampfyllning

4 portioner, 30 minuter

1 ark smördeg

1 äggula

2 stora portabellosvampar

200 g skogschampinjoner

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 msk smör

1 msk finhackad timjan

Flingsalt och svartpeppar

1 dl crème fraiche

1 boursinost, eller annan god färsk vitlöksost

50 g finriven lagrad ost, till exempel cheddar eller gruyère

1 msk finhackad timjan eller persilja

Rulla ut smördegen, skär ut fyrkanter, cirka 7x7 cm och vik upp kanterna på varje bit. Lägg ut på en plåt täckt med bakplåtspapper och pensla kanterna med äggulan. Baka i mitten av ugnen på 200 grader i cirka tio minuter tills de fått fin färg och är genomstekta.

Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp en rejäl stekpanna. Tillsätt olja och smör, låt det bli varmt och tillsätt vitlöken, rosta den lätt i någon minut under omrörning. Häll ner svampen och låt den steka tills det mesta av vätskan försvunnit. Rör då och då, krydda med timjan, salt och peppar. Lägg undan lite av svampen till dekoration.

ANNONS

Blanda ner crème fraiche, boursinost och finriven ost. Låt osten smälta ner i såsen med svampen. Dra stekpannan från värmen. Skeda över en matsked svampröra på smördegspuffarna, toppa gärna med hackade örter och resten av den stekta svampen. Servera genast.

Tips: Värm smördegsmunsbitarna med fyllningen på cirka 200 grader i ett par minuter om de kallnat, serveras ljumna.

Minichokladpajer med kanel och mashmallows
Minichokladpajer med kanel och mashmallows Bild: Stefan Edetoft

Minichokladpajer med kanel och marshmallows

Minipajer som är fantastiskt goda och enkla att få till. Jag rekommenderar att man gör pajerna klara i god tid för att chokladkrämen skall hinna svalna ordentligt och smakerna ska få tid att blomma ut ordentligt.

10–12 pajer, cirka 30 minuter + tid i ugnen och för att svalna

Pajbotten:

200 g digestivekex

3 msk råsocker

100 g smält smör

Fyllning:

300 g mörk choklad, av hög kvalité

3 dl vispgrädde

50 g rumsvarmt smör

3 msk socker

1 tsk kanel

Topping:

50 g mjölkchoklad

1 dl minimarshmallows

1 apelsin, finrivet skal

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa kexen till fint smul i en matberedare och blanda med socker och smör. Tryck ut blandningen i små pajformar, till exempel mörmått. Grädda i mitten av ugnen i cirka tio minuter tills de fått fin färg.

ANNONS

Fortsätt med att göra fyllningen. Grovhacka chokladen och koka upp grädden. Tillsätt hackad choklad, smör, socker och kanel. Blanda och värm på låg värme tills chokladen smält. Ställ åt sidan att svalna något. Fyll pajskalen med chokladkrämen. Ställ att kallna och stelna något. Hacka chokladen till toppingen och garnera pajerna med chokladhacket, marshmallows och finrivet apelsinskal.

LÄS MER:Dags för Två Dagars Dunderglögg

LÄS MER:Här är årets godaste glögg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS