Demokraternas förslag ska ses som ett sätt att få till ett bredare styre i Göteborg, menar Henrik Munck (D).
Demokraternas förslag ska ses som ett sätt att få till ett bredare styre i Göteborg, menar Henrik Munck (D). Bild: Robin Aron

Demokraterna öppnar för att bygga delar av Västlänken

Demokraterna kommer inte att kompromissa om Västlänken, så lät det under valnatten den 9 september. Nu sänker uppstickarpartiet sitt krav, samtidigt som man förbereder sig för fördjupande samtal med Socialdemokraterna.
– Vi ser detta som en möjlig lösning som fler politiska partier borde kunna ställa sig bakom, säger Henrik Munck (D).

ANNONS
|

Västlänksfrågan är en av Demokraternas största frågor och både innan och efter valrörelsen har partiet visat på noll kompromissvilja i frågan. Detta framgick även under oktober när förhandlingar mellan Demokraterna och Alliansen kollapsade i samband med det hårda kravet på att stoppa infrastrukturprojektet.

Men nu öppnar partiet för en kompromiss. Partiledaren Martin Wannholt skriver på GP Debatt att projektet kan pausas i deletapperna förbi Haga och Korsvägen, samtidigt som den norra delen vid Centralstationen byggs färdigt. Partiet föreslår att man tillsätter en utredning som ger svar på om etapperna borde byggas vidare samt hur bygget kan genomföras utan att staden lamslås.

ANNONS

Lösning för ett brett styre

Förslaget ska ses som ett sätt att få till ett bredare styre i Göteborg.

– Det skulle vara bra för Göteborg att få till den här lösningen och det skulle vara bra för Göteborg att få ett bredare politisk underlag för ett styre, säger Henrik Munck (D).

Det är alltså ett försök att få övriga partier till förhandlingsbordet?

– Det är ett förslag till hantering som vi hoppas intresserar de andra partierna.

Henrik Munck vill understryka att partiets inställning till projektet fortfarande ligger fast.

– Vi säger det mycket tydligt här, det är Haga station och dragningen dit som är den principiellt viktiga frågan. Det står vi fast vid. Vi menar att vi pausar, utvärderar och sedan kan göra ett nytt ställningstagande.

Men risken återfinns att utredningen kommer fram till att sträckningen borde byggas, och att projektet då krockar med kollektivtrafiksatsningarna år 2035? Försätter ni inte trafiken i ett ännu mer ansträngt läge då?

– Nej, så är det inte. Nu har vi en situation som inte är hållbar, då måste vi utvärdera situationen. Både Allén och Korsvägen har en avgörande betydelse för trafiken i Göteborg och de här två etapperna har mycket stor påverkan.

ANNONS

Ska fördjupa samtal med Socialdemokraterna

Alliansen meddelade på tisdagen att de kommer att gå vidare och försöka bilda ett minoritetsstyre när kommunfullmäktige sammanträder den 22 november.

På onsdagen beslutade Demokraternas partistyrelse att ge Martin Wannholt mandatet att inleda fördjupande samtal med Socialdemokraterna.

– Vi har sagt innan valet att vi samtalar med alla. Nu när Socialdemokraterna och Demokraterna står utanför den tilltänkta styrande konstellationen och presidieposterna är det naturligt att vi pratar med varandra, säger Henrik Munck som menar att det inte handlar om någon form av förhandling.

LÄS MER:Svårt att se vad samtalen mellan S och D ska leda till

Men GP har tagit del av ett internt brev som skickats ut till partimedlemmarna. I brevet står det att det kommer att föras diskussioner med Socialdemokraterna och att om partiet inte får igenom "alla eller delar av våra krav" så är man inte främmande för att sätta sig opposition.

Att ställa krav i samtal, det låter väldigt mycket som förhandlingar?

– Vi informerar våra medlemmar om hur vi resonerar inför en eventuell situation.

Demokraterna redo att släppa frågor

GP erfar att Demokraterna, på grund av rådande läge inom Göteborgspolitiken där man riskerar att hamna i en situation helt utan inflytande, nu är redo att släppa flera av sina krav i förhandlingar.

Det handlar bland annat om förslagen om att sparka alla politiska sekreterare och kommunikatörer, nedläggningen av kommunala näringslivsbolaget Business Region Göteborg, och andra former av nedskärningar.

ANNONS

– Återigen så sitter vi inte i någon förhandling just nu. Som varje parti går vi fram med våra förslag så får vi ser hur mycket stöd man får för de. Vad gäller politiska sekreterare så kan man jämföra med att Malmö har betydligt färre, då kan man fråga sig varför vi ska ha fler, säger Henrik Munck.

Fortsatt viktiga hjärtefrågor, förutom Västlänken, är förändring av styrning av kommunen, ändra budgetprocessen, översyn av byggprojekt som Skeppsbron och Frihamnen, och en omfördelning av resurser till skola och välfärd.

GP har sökt Demokraternas partiledare Martin Wannholt som avböjt att kommentera.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS