En komikers uppväxt spelas in i Tynneredsskolan

I Tynneredsskolan har tiden förflyttats till 70-talet när Jonas Gardells självbiografiska roman, En komikers uppväxt, blir film.

ANNONS
|

En dörr öppnas och en kille iklädd träskor, utsvängda jeans och senapsgul t-shirt går med raska steg genom korridoren. Alltihop upprepas fyra gånger.

Det är filminspelning i Tynneredsskolan. Den nedlagda skolan är perfekt för 70-talsfilmer. Här finns gott om plats och ingen skolverksamhet att ta hänsyn till. Filmbolaget har till och med flyttat in sitt kostym- och rekvisitaförråd här. Här har förresten även den nya Sune-filmen som har premiär i jul spelats in.

LÄS MER:Rojda Sekersöz gör film med Jonas Gardell

I En komikers uppväxt spelar Klara Zimmergren huvudpersonen Juhas lärare, hon gick själv i mellanstadiet på 70-talet och för henne är det som att slungas tillbaka i tiden.

ANNONS

– Jag får så många flashbacks att det inte är klokt. Det var ju så här det var. Det var väldigt annorlunda att vara lärare och elev då, det fanns en barriär emellan.

Huttar i kartrummet

Hennes rollfigur försvinner då och då in i kartrummet där hon kan ta sig en hutt.

– Jag tycker det är intressant med alkoholproblem som man försöker dölja. Det står inte i manus varför hon dricker, men jag har funderat själv, kanske är det utbrändhet, kanske vill hon inte alls vara lärare. Hon flyr in i kartrummet när det blir för jobbigt för henne.

– Filmen berättar ur barnets perspektiv, så som man minns sina lärare, man kanske mindes en lärare för att han hade en konstig nässpets eller en kofta, eller en dialekt. Och jag är väl lite som hon med kartrummet, ganska avstängd och – lite full.

En scen som spelats in under dagen handlar om roliga timmen, Klara Zimmergren minns skolveckans sista timme som delvis plågsam.

– En del kunde inte sluta framföra sketcher och pjäser, de bara fortsatte.

I filmen är Juha, klassens clown, just en sådan kille. Klassen tröttnar och det blir bråk. Läraren har gått ut, kommer in igen, men vänder i dörren för att hon inte orkar ta hand om situationen.

ANNONS

– Jag minns hur lärare faktiskt fick bära sig åt, det var inte klokt, nuförtiden bygger man ju relation med barnen som lärare.

"Skitkul med 70-talet"

Regissör är Rojda Sekersöz som fick en Guldbagge för debutfilmen Dröm vidare. Nu håller hon i en betydligt större produktion.

– Det är kul att ha förutsättningar att kunna göra lite större och mer avancerade scener, säger hon.

Jonas Gardell har skrivit manus och Rojda Sekersöz började jobba ihop med honom redan ett år innan inspelningarna startade.

– Vi har läst och pratat och han har skrivit om när det behövts, när förutsättningar förändrats på inspelningarna. Vi har ständig kontakt med varandra nu också. Jag hör av mig till honom när vi behöver skriva om dialogen.

LÄS MER:Gardell skildrar folkhemmet genom avvikarna

Juha som ung spelas av Loke Hellberg.

– Jag tycker det är skitkul med 70-talet. Det verkar ha varit en intressant tid, jag hade gärna velat uppleva den, säger han.

För Rojda Sekersöz som är född 1989 är tidsepoken lite av en utmaning.

– Jag kan ju inte direkt gå tillbaka till egna minnen, mina beslut baseras på kunskap som jag får hämta utifrån, internet, kolleger.

Inspelningarna av En komikers uppväxt startade för drygt en månad sedan, och har varit runt på olika platser i och utanför Göteborg. Vinterscener med massor av konstgjord snö har till exempel spelats in i ett villaområde på Hisingen som ska föreställa den unge Juhas gata. Egentligen utspelar sig hela historien i Stockholm, men bara en enda scen har spelats in där, en exteriör av teatern där den vuxne Juha (Johan Rheborg) jobbar.

ANNONS

En komikers uppväxt

Film baserad på Jonas Gardells uppväxtskildring från 1992.

Regi: Rojda Sekersöz.

I rollerna: Johan Rheborg (Juha som vuxen), Loke Hellberg (Juha som ung) Elisabet Xie (kompisen Jenny). Teo Dellback (kompisen Teo) Klara Zimmergren (Fröken) m fl.

Premiär: Planerad till hösten 2019.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS