Oväntad art har börjat använda nya djurbron över E6

Ekodukten i Sandsjöbacka kostade 55 miljoner kronor och skulle hjälpa vilda djur att ta sig över över E6. Men efter att den har blivit oväntat populär bland människor är det vissa arter som tvekar kring att använda den nya trafiklösningen.

ANNONS
|

I slutet av augusti invigdes den omtalade ekodukten i Sandsjöbacka. Den 32 meter långa bron är tänkt att överbrygga hindret som den tungt trafikerade E6:an innebär för skogens vilda djur. Sedan dess har djur av olika storlekar – allt mellan älgar till hasselmöss – traskat och tassat över motorvägen.

Men mer oväntat för Trafikverket är att ekodukten även blivit populär bland människor, något som Kungsbacka-Posten var först med att rapportera.

– Den är inte byggd för att ligga i några naturliga stråk där genomgående stigar passerar – men den verkar ha blivit ett utflyktsmål i sig för att man är nyfiken, säger Trafikverkets miljöexpert Mats Lindqvist.

ANNONS

LÄS MER:Ekodukten över Sandsjöbacka invigd

"Särskilt känsligt för älgar"

Emellertid har det inneburit att vissa av dem som bron egentligen är till för avstår från att gå över – doften av människa kan få dem att tveka.

– Vi vet att det här är särskilt känsligt för älgar. Om det skulle vara väldigt mycket mänsklig aktivitet i närområdet jämt är det inte positivt på sikt. Det kan påverka deras villighet att använda den, säger Mats Lindqvist.

Är det här ett problem?

– Jag tycker i grund och botten att det är intressant att ekodukten drar till sig intresse. Det är inte säkert att det kommer betyda så mycket på sikt om folk är där dagtid. De flesta djuren går över på nattetid.

Trafikverket håller ständig uppsikt över ekodukten, men har inga planer på åtgärder som ska hindra människor.

– Men blir det besvärande med nedskräpning och annat får vi agera. Men det har vi inte sett hittills.

LÄS MER:Här gäckar folkilskne älgen jägaren

Vildsvinen väljer bort ekodukten

Ekodukten invigdes i augusti, men har varit i drift sedan början av sommaren. Mats Lindqvist säger att de, trots den mänskliga närvaron, har märkt av djuraktivitet genom spår i sandbädden under hela den perioden.

– I andra fall har man kunnat se en tillvänjningsperiod på flera månader. Så har det inte varit här. Det är framförallt de större djuren som vi har kunnat se har utnyttjat den – älgar, rådjur och dovhjortar. De enda som tvekar är vildsvinen. Men jag vågar inte spekulera i vad det beror på.

ANNONS

Om människor använder djurens broar i Sandsjöbacka har fallet varit tvärtom i Lindome. I flera artiklar har GP berätta om en folkilsken älg som har attackerat människor. I början av oktober, bara några dagar innan den sköts av jägare, fångades den på bild där den i maklig takt gick över en gångbro över E6 i Lindome.

Fakta: Ekodukten

Projektets totala kostnad är 80 miljoner. Av den summan har själva ekodukten kostat 55 miljoner att bygga.

Drygt 100 träd, av sex olika trädslag, har planterats ut i området.

Cirka 8 000 m2 mark har frösåtts för att skapa en ängsmark.

Bredden på ekodukten är 32 meter. Längden är 64 meter vilket har anpassats för att eventuellt kunna bygga fler filer på motorvägen i framtiden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS