Henrik Jutbring har en bakgrund som strateg inom Göteborg & Co och tar gärna en fika på Frälsningsarmén i Haga.
Henrik Jutbring har en bakgrund som strateg inom Göteborg & Co och tar gärna en fika på Frälsningsarmén i Haga. Bild: Olof Ohlsson

Henrik Jutbring ska hitta vägarna framåt

Henrik Jutbring, ny strateg inom stans satsning på ett jämlikt Göteborg, siktar på ett tätt samarbete mellan kommunen, ideella krafter och näringsliv för att lyfta Sveriges andra stad till en socialt hållbar nivå.

ANNONS
|

Henrik Jutbring har arbetat inom Göteborgs stad under 18 år och kommer från Göteborg & Co där han hade en liknande roll som han i dag har på social resursförvaltning – att blicka och hitta vägarna framåt.

– Jag brinner för Göteborg och vill bidra till att vi får en bättre stad. Hur människor i ens omgivning har det är kanske det viktigaste i våra liv och jag ser hopp och möjligheter, säger Henrik Jutbring när GP träffar honom på Frälsningsarméns fik i Haga där han hänger ett par gånger i månaden.

Likvärdiga livsvillkor

Sedan fem veckor är han alltså en av två strateger inom ramen för Göteborg stads program för en jämlik stad 2018-2026. Det var förra året som social resursnämnd fick i uppdrag att ta fram ett långsiktigt program för att skapa likvärdiga livsvillkor för invånarna i Göteborgs olika stadsdelar.

ANNONS
"Det är viktigt att vi hittar strukturerade samverkansformer för detta som gagnar alla göteborgare", säger Henrik Jutbring.
"Det är viktigt att vi hittar strukturerade samverkansformer för detta som gagnar alla göteborgare", säger Henrik Jutbring. Bild: Olof Ohlsson

Att programmet är på plats och klubbat i kommunfullmäktige ser han som det första viktiga steget.

– Nu har vi ett styrande dokument som alla förvaltningar och bolag förväntas följa och det märks då de oftare vänder sig till oss för att diskutera och fråga hur de kan bidra, berättar han.

Hans uppfattning är att vägen till ett socialt hållbart Göteborg går via ett nära samarbete mellan kommunen, civilsamhället och näringslivet.

LÄS MER:Ny rapport: Nöden ökar - köer till matutdelning växer

– För att lösa de här frågor måste vi jobba tvärsektoriellt, inte i stuprör och det är viktigt att vi hittar strukturerade samverkansformer för detta som gagnar alla göteborgare. Här ser jag en stor potential, säger han.

"Lyckat exempel"

Två av målområdena för ett jämlikt Göteborg är att skapa en god start och goda uppväxtvillkor och förutsättningar för arbete. Enligt Henrik Jutbring är "Staden där vi läser för våra barn" ett lyckat exempel på ett initiativ där båda målen är inom räckhåll.

– Om barn får språkkunskaper i tidig ålder ökar förutsättningarna att lyckas i skolan och förlängningen få arbete. För det offentliga gäller det att identifiera var insatserna har störst betydelse och sedan försöka sprida kunskapen och som i det här fallet mobilisera att föräldrar börjar läsa högt för sina barn, säger han.

ANNONS

När det gäller åtgärder för hur den växande hemlösheten ska åtgärdas saknar Henrik Jutbring svar.

– Det är ett oerhört allvarligt problem men jag ny och inte insatt i frågan, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS