Johanna Larsson. Arkivbild.
Johanna Larsson. Arkivbild.

Larsson vill börja om – och ändra regler

Magsjuk i singeln och utspelad i dubbeln. Johanna Larssons Australian Open blev kort.

ANNONS
|

I tisdags tvingades en magsjuk Johanna Larsson, världsrankad 55 i singel och 25 i dubbel, avstå den första singelomgången i Australian Open-tennisen i Melbourne Park.

På lördagen slogs Sverigeettan, och nederländska partnern Kiki Bertens, ur dubbelturneringen i årets första grand slam-turnering.

Larsson/Bertens blev utspelade av det tjeckisk-schweiziska paret Kristyna Pliskova och Vikotrija Golubic i den andra omgången. Matchen var över redan efter 51 minuter och setförlustsiffrorna 1–6, 4–6.

- Vi visste att även om vi var 110 procent så skulle det bli väldigt tufft. De har en bra kombination: en är vänsterhänt och servar fruktansvärt bra (Pliskova), och en är högerhänt och har väldigt bra händer (Golubic), säger Larsson.

ANNONS

Knappt tränat

Partnern Bertens, rankad 22 i singel och 28 i dubbel, har störts av en skada i högerhanden (den hon spelar med) den senaste tiden och åkte ut i raka set i sin singelmatch tidigare i veckan. Larssons magsjuka höll henne sängliggande i flera dagar.

Sjukdomen och skadan gjorde det omöjligt för det 14-seedade paret att konkurrera i årets första grand slam-turnering, trots fem tourtitlar sedan i maj och att båda kände sig friskare nu än i segermatchen i torsdags.

- Jag kände mig mycket bättre, piggare och mer vaken. Kiki har haft jätteproblem med sin handled, nästan tränat ännu mindre än jag. På den här nivån håller det till en viss gräns, säger Larsson.

Oseedade Pliskova/Golubic bröt Larsson/Bertens två gånger om i första set (6–1) efter bara 21 minuters spel. Formstarka Pliskova var bäst i den ljumma 22-gradiga australiska värmen på bana 13.

Vill se regeländring

Andra set var något jämnare. Men Pliskova/Golubic, som var bättre i både serve, servemottagning och nätspel, bröt Larsson/Bertens fram till 5–4 och kunde serva hem matchen.

ANNONS

- Första set gick väldigt snabbt. I andra ledde vid med 4–3, hade vi fått breaket hade vi haft en bra chans. Men i stället servade de ett bra game, bröt oss. Då var det egentligen kört, säger Larsson som nu lämnar Melbourne och planerar att spela en turnering i S:t Petersburg härnäst.

I torsdags berättade Johanna Larsson att hon har avstått motsvarande 350000 kronor i prispengar när magsjukan tvingade henne att lämna återbud för spel, prispengar som i stället tillföll belgiskan Maryna Zanevska. Nu vill Larsson se en regeländring på proffstourerna.

- En regeländring måste till för att fler spelare ska välja hälsan före pengarna, kanske ge 50–50 i prispengar: 50 procent av prispengarna till "lucky losern" som får en andra chans, och 50 procent till den som ger den spelaren chansen, säger Larsson.

Sverige är nu utan spelare både i singeln och dubbeln av årets första grand slam-turnering. Robert Lindstedt ska senare spela i den mindre prestigefyllda mixeddubbeln.

ANNONS

Fakta: Johanna Larsson

Född: 17 augusti 1988 i Boden.

Bor: Helsingborg.

Tränare: Mattias Arvidsson.

Dubbelpartner: Kiki Bertens, Nederländerna.

Blev proffs: 2006.

Singeltitlar: Båstad 2015.

Dubbeltitlar: Auckland (med Kiki Bertens) 2017, Luxemburg (Bertens) 2016, Linz (Bertens) 2016, Seoul (med Kirsten Flipkens) 2016, Nürnberg (Bertens) 2016, Hobart (Bertens) 2015, Båstad (Bertens) 2015, Köpenhamn (med Jasmine Woehr) 2011, Quebec (med Sofia Arvidsson) 2010.

ANNONS