Kanadensiskt guld - Sverige utan medalj

Krafterna tog slut för svenskarna – och norrmännen. Herrarnas femmil avslutades med ett kanadensiskt guld efter att Alex Harvey vunnit spurten.

ANNONS
|

Söndagen i Lahtis blev lika kvick som den spåddes bli. Herrarnas femmil stängde skid-VM med soligt, krispigt väder och snabbt före.

Det höga tempot etablerades tidigt och förutom Anders Gløersens utbrytningsförsök i början så var det en stor klunga – med svenskarna Marcus Hellner, Jens Burman och Martin Johansson – som rörde sig längst fram.

Fram till den sista milen kom tävlingen i stället att handla om att härda ut och försöka positionera sig inför den hägrande spurten. Det var något som varken Marcus Hellner eller någon av de andra svenskarna riktigt klarade av.

Hellner: "Jag slet med orken"

-Det var en väldigt snabb femmil. Jag slet med orken. Det kändes okej överlag, men jag hade svårt att hänga med och var inte lika explosiv i avslutningen, säger Marcus Hellner till SVT.

ANNONS

När spurten närmade sig såg Martin Johnsrud Sundby, som fortfarande jagar sitt första individuella VM-guld, ut att ha den bästa positionen – men i stället gled kanadensaren Alex Harvey skickligt förbi. 28-åringen flög in i mål och precis bakom kom ryske Sergej Ustiugov, silver, och finske Matti Heikkinen, brons. Fyra kom brittiske Andrew Musgrave, som tog sig förbi en besviken Sundby.

Överlycklig guldmedaljör

-Det är otroligt, sade en överlycklig Harvey efter målgången.

Marcus Hellner gick i mål som tolva med Jens Burman som 15:e åkare strax bakom sig. Martin Johansson, plats 19, var dryga minuten bakom Harvey och Johan Olsson, plats 26, gick i mål ytterligare två minuter senare.

ANNONS