Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En av de åtalade besköts själv på Godvädersgatan den 17 september.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Övriga partier måste ta debatten om skjutningarna

Gör vi det mer riskfyllt och kostsamt att befatta sig med illegala vapen, minskar vi också efterfrågan på illegala vapen. Och får ned antalet skottlossningar, skriver Richard Jomshof (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi har den senaste tiden kunnat läsa om ett ökat antal skjutningar runt om i Sverige. Även om situationen må vara ett brutalt uppvaknande för många svenskar, har situationen sedan länge varit känd av regeringen. I mars 2012 kunde vi i regeringspropositionen ”Vissa åtgärder mot illegala vapen” t ex läsa följande:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

”Enligt Rikspolisstyrelsen har mord och väpnade uppgörelser i dessa kriminella miljöer på senare tid kommit att utgöra ett problem som kan betecknas som akut. I dessa kretsar förekommer också att man beväpnar sig med särskilt farliga vapentyper eller en större mängd vapen och ammunition. I många fall kan det misstänkas att vapnen har skaffats i syfte att begå andra grövre brott.”

Situationen är akut

Rikspolisstyrelsen kallar situationen akut och förordar höjt minimistraff för grovt vapenbrott. När Sverigedemokraterna lade fram förslaget att höja minimistraffet för grovt vapenbrott till två års fängelse, helt i linje med Rikspolisstyrelsens förslag, valde såväl regeringen som övriga oppositionspartier att rösta emot. I stället för behövliga straffskärpningar, valde regeringen att införa en allmän vapenamnesti våren 2013. Detta trots att vi varnade för att en sådan amnesti skulle vara mer eller mindre verkningslös.

I augusti meddelade BRÅ att 46 personer har förlorat livet i totalt 214 skjutningar under perioden augusti 2012 till augusti 2013. Enligt Sven Alhbin, chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland, är det ”en situation vad det gäller mord som vi aldrig har haft”. (Aftonbladet 25/8 2013).

Vi har haft rätt hela tiden

Sedan dess har skjutningarna fortsatt som aldrig förr. Bara under oktober har det till exempel rapporterats om skjutningar i Göteborg, Eskilstuna, Malmö och i Stockholmsförorten Bredäng. Den 20 oktober skottskadades dessutom fyra personer i Tensta, en annan av Stockholms ökända förorter. Dagen efter, den 21 oktober, rapporterades det om skottlossning i Stockholmsförorten Husby. Och så vidare. Situationen visar med tydlighet att Sverigedemokraterna haft rätt hela tiden och att regeringens vapenamnesti varit helt verkningslös.

Med anledning av det ökade antalet skjutningar begärde vi nyligen en aktuell debatt i frågan. Övriga partier valde dock att avslå vår förfrågan. Något intresse att debattera den allvarliga situationen finns alltså inte.

Återupprätta gränsskyddet

Med tanke på att de flesta illegala vapen som används av kriminella är insmugglade, föreslår Sverigedemokraterna ett återupprättat svenskt gränsskydd mot övriga Schengen, i stället för mer eller mindre verkningslösa vapenamnestier. Minimistraffet för grovt vapenbrott måste dessutom skärpas, förslagsvis till fängelse i minst två år, samtidigt som vi en gång för alla bestämmer oss för att nedmontera det mångkulturella och mångkriminella Sverige.

I övrigt vill jag hänvisa till vårt åtgärdsprogram, där vi föreslår att det inrättas en nationell paraplyorganisation mot organiserad brottslighet – ett svenskt FBI. Samtidigt som vi vill göra det olagligt att såväl vara medlem i en kriminell organisation som att vara en del av den kriminella organisationens verksamhet, vill vi ge Rikskriminalpolisen sekretessbrytande befogenheter att samla den övergripande myndighetsinformationen om medlemmar i kriminella nätverk. Vidare vill vi ge Polisen långtgående befogenheter att använda sig av telefonavlyssning, buggning och kameraövervakning mot den som kan betecknas som medlem i ett kriminellt nätverk.

Minskar efterfrågan på illegala vapen

Gör vi det mer riskfyllt och kostsamt att befatta sig med illegala vapen, minskar vi också efterfrågan på illegala vapen. Långsiktigt minskar vi på så sätt inte bara mängden illegala vapen utan även de kriminellas handlingsutrymme. Med andra ord gör vi de kriminella mindre farliga och samhället mer tryggt.

Richard Jomshof (SD)

rättspolitisk talesman Sverigedemokraterna