Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 7
Övningen går ut på att säkra olycksplatsen, få ut eventuella skadade och därefter samla ihop personalen för krishantering.

Övning inför skarpt läge

En betongbalk på drygt tre ton har fallit ner från en byggplats i Mölndal och landat på en arbetsbod. Tre personer är skadade. Ambulans, polis och räddningstjänst är på väg. Stämningen är orolig men under kontroll.

En person i månaden dör i Sverige i byggarbetsplatsolyckor. Det talet är för högt. Därför anordnades på fredagen en förebyggande räddningsövning vid en byggarbetsplats i Mölndal.

Det hela är ett montage. Ett femtontal byggmedarbetare har blivit informerade om att något ska hända under fredagsförmiddagen, men inte vad. När de anländer till sitt arbete vid 10-tiden har en stor, tung betongbjälke landat på en bod. Det är skarpt läge och samtliga börjar omedelbart agera. Efter en liten stund hörs sirener.

Det är en iscensatt händelse – en övning – men det kunde lika gärna ha varit på riktigt.

– Nästa gång är det verklighet och då är det viktigt att alla rutiner sitter, säger Markus Brink som är koncernchef på det byggföretag som är initiativtagare till övningen.

Det är, enligt Brink, en av de första övningarna av den här typen i Sverige och ett samarbete mellan bland annat byggindustrin, myndigheter, räddningsinsatser och krishanteringspersonal.

– Räddningstjänsten var positiv till samarbetet, de hade haft tanken men gjort bedömningen att det säkert skulle ta för stora resurser och bli för kostsamt för byggbranschen, men ett människoliv som inte räddas är ännu mer kostsamt, säger Brink.

Efter övningen kommer samtliga parter att träffas. Man går igenom händelseförloppet och säkerställer rutiner för hur arbetet ska gå till om händelsen inträffar på riktigt.

– Målet är att vi inom branschen ska undvika onödiga skaderisker och påskynda räddningsarbetet, man får rutin och vet vad som ska göras och det vill vi sprida. Man kan ju fråga sig varför vi inte har gjort det här tidigare, säger Brink.

Den operativa polischefen Niklas Eriksson, tycker att det är bra med samverkan och föredömligt med ett företag inom byggbranschen som har tagit första steget.

– Byggbranschen är hårt drabbad av arbetsplatsolyckor, det här är en bra övning för alla parter, säger Eriksson.

Mikael Malmström är byggarbetare på Erlandsson Bygg, och för dagen även skådespelare, spelar en av dem som kommit till skada.

– Det är bra att vi kolla att våra rutiner håller och ser till att de fungerar i alla led, säger han och fortsätter:

– I den här fasen som bygget är i nu skulle det här faktiskt kunna inträffa, så en övning var väldigt läglig.

Mest läst