Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Översvämningar skapar problem

Smältande snö och regn skapar trafikproblem och vattenfyllda källare i Västra Götaland, främst söder om Vänern. Västtågen mellan Herrljunga och Uddevalla har ersatts med buss efter en översvämning i Vargön som förstört spåret.

- Vi räknar inte med att kunna köra några tåg på sträckan förrän på lördag den 5 januari, säger Trafikverket i ett pressmeddelande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Också tågtrafiken mellan Uddevalla och Borås har delvis fått stängas av på grund av allt vatten. Tidigast på onsdag eftermiddag beräknas tågbanan vara körbar igen, rapporterar P 4 Väst.

SMHI gick ut med en klass 1-varning inför nyårshelgen:

"Regn i kombination med snösmältning gör att vattenföringen stiger i små och medelstora vattendrag i framför allt Västra Götaland under nyårshelgen. Enligt prognosen kommer flödena att kulminera under nyårsdagen. I större delen av Västra Götaland väntas flödena inte nå upp till varningsnivå. Störst risk att den lägsta varningsnivån nås är i ett område söder om Vänern."

Nyårsdagen

Under nyårsdagen har källare vattenfyllts och vägsträckor står under vatten i det aktuella området.

Flera vägar i väst har svämmats över, exempelvis mellan Olsfors och Sandared utanför Borås och mellan Uddevalla och Färgelanda. Flera singelolyckor har också rapporterats, olyckor som kan ha samband med vattenflödena.

Utanför Trollhättan blev det översvämning i ett av Vattenfalls ställverk. Sjukhuset i Falköping tog under natten till tisdagen in så mycket vatten att källaren översvämmades, rapporterar P 4 Skaraborg. Räddningstjänsten ska pumpa ut vattnet och många länspumpar har lånats ut till oroliga husägare.

I Bäveån i Uddevalla steg vattnet och gångbron över ån i Hasselbacken stängdes av.

Trafikverket informerade genom en rad pressmeddelanden om olika vägar som stängts av på grund av flödena, och det handlade då främst om mindre vägar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.