Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy293f8f.jpg
En grävskopa fraktar bort jord vid en bosättning i Ariel på Västbanken.

Överenskommelse om bosättningar

En närmast informell överenskommelse kan ha nåtts om bosättarbyggandet på Västbanken, rapporterar israeliska nyhetswebbplatsen Ynet news.

Överenskommelsen går ut på att bosättarna bara bygger i befintliga större bosättningar och inte drar igång verksamhet som skulle vara besvärande för palestinierna. Uppgifterna kommer från en hög palestinsk tjänsteman med mycket god insyn i förhandlingarna. USA och palestinierna kommer inte tillåta Israel att starta nya byggprojekt, bara de som planerades eller inleddes före byggstoppet.

Tanken är att ett fredsavtal troligen kommer att innehålla garantier för att Israel ska få behålla de största bosättningarna, som redan i dag är som mindre städer. Det officiella byggstoppet förlängs inte men ett "tyst byggstopp" vidtar.

Palestiniernas motkrav för att gå med på överenskommelsen sägs enligt andra palestinska källor vara att Israel lovar att börja förhandla om gränsfrågan, vilket väntas bli avgörande för bosättningarnas framtid.

Faran för ett sammanbrott i fredssamtalen mellan Israel och palestinierna har bedömts som överhängande, sedan Israel låtit bli att förnya förbudet mot nya bosättningar.

Israels tillfälliga moratorium för byggandet av nya bosättningar på bland annat Västbanken löpte ut i natt. Det tio månader långa byggförbudet har varit en central fråga i de fredssamtal som inletts mellan Israel och palestinier.

Minuter efter det att Israel lät förbudet förfalla, vände sig Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till palestiniernas president Mahmud Abbas och hoppades på "ärliga, bra" samtal, trots att tidsfristen för byggstoppet för bosättningar löpt ut. Netanyahu hoppades också att parterna skulle nå "en historisk överenskommelse".

Mahmud Abbas tänker rådgöra med andra ledare i arabvärlden den 4 oktober innan han beslutar om förhandlingarna med Israel ska fortsätta. Det officiella palestinska svaret på Israels byggverksamhet dröjer med andra ord tills nästa vecka.

Den pågående judiska lövhyddohögtiden - sukkot - gör att det inte väntas någon snabb byggboom i bosättningarna, konstaterar tidningen The Jerusalem Post.

I en handfull bosättningar inleddes dock byggarbeten. Israeliska medier rapporterade att väg- och schaktmaskiner arbetade för fullt i bosättningen Adam i den norra delen av Västbanken. Där vill bosättare bygga ett 30-tal bostäder. Men även från Kiryat Arba utanför Hebron rapporteras om pågående byggarbeten, och liknande var på väg i ett tiotal andra bosättningar. Flera hundra bostadsprojekt ligger i startgroparna de närmaste månaderna.

Mest läst