Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Östrogen skyddar mot urinvägsinfektion

Upprepade urinvägsinfektioner? Pröva slidpiller med östrogen. Hormonet aktiverar kroppens egna antibiotika och skyddar mot nya angrepp.

Det visar en ny studie som presenterades i tidskriften Science Translational Medicine på onsdagen.

- Urinvägsinfektioner är ett stort lidande för många kvinnor i och efter klimakteriet och jag rekommenderar förebyggande lokabehandling med östrogen till kvinnor med upprepade infektioner, säger Annelie Brauner, professor och överläkare vid Karolinska institutet, som lett studien.

Hälften av alla kvinnor drabbas någon gång av urinvägsinfektion varav en fjärdedel får fortsatta infektioner. Kvinnor i klimakterier är värst utsatta på grund av låg östrogenhalt och skör slemhinna.

Att lokalbehandling med östrogen i slidan har gjort nytta för att motverka urinvägsinfektioner är känt men inte varför. Men nu har Annelie Brauner och hennes forskarkollegor hittat förklaringen.

16 kvinnor i klimakteriet fick lokal östrogenbehandling i 14 dagar. De kontrollerades före och efter behandlingen.

Resultatet visade att de celler som kvinnorna kissade ut visade sig ha en bättre förmåga att klistra ihop sig efter östrogenbehandlingen - celler som tapetserar insidan av urinblåsan och bildar mur mot bakterierna.

- Slemhinnan hos kvinnor klimakterier har små hål mellan dessa celler, nästan som små sår, där bakterierna lätt kan tränga in i.

Det andra fyndet forskarna gjorde var att östrogenet stimulerade tillverkningen av kroppens egna antibiotika som snabbt reagerar och dödar bakterier i urinen innan de hinner fästa på slemhinnan.

Mest läst