Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Österberg öppnar för en ny spelpolitik

SPEL: Biträdande finansminister Sven-Erik Österberg tar över ansvaret för spelpolitiken. Han signalerar större öppenhet för förändringar än företrädaren Bosse Ringholm.
Österberg säger inte att han ska ändra politiken. Än är det för tidigt att uttala sig om det. Den 27 januari får han även Lotterilagsutredningen på sitt bord som behandlar de stora spelfrågorna.
- Och jag måste ju möta den utredningen med öppenhet och se hur vi ska hantera de olika frågor som finns, säger han.
När Bosse Ringholm var finansminister hade han hand om spelfrågorna. Dem tog han med sig när han blev vice statsminister. Nu förs de åter tillbaka till finansdepartementet och Sven-Erik Österberg.
Ingen stor dramatik i det, anser Bosse Ringholm. Det blir ingen ändring av politiken och monopolet ligger fast. Vad som händer är att inspektionen över spelverksamheten flyttas till Österberg. Själv fortsätter han ansvara för ATG och Svenska Spel.
- Det är den ordning vi har på andra områden, menar Bosse Ringholm.
Tillståndsgivning för spel, lagstiftning samt kontrollorganet Lotteriinspektionen hamnar nu på Österbergs bord och därmed spelpolitiken, säger han själv. Varför statsminister Göran Persson gjort denna förändring vet han inte.
Inte intresserad av spel
- Den frågan passar jag i. Det får du fråga statsministern om, det är han som styrt i detta.
Vad kan han då om spel? Han är inte intresserad, gillar det inte ens särskilt mycket. Visst har han varit på Solvalla någon gång, men aldrig någonsin spelat om stora pengar.
Han ställer upp bakom spelmonopolet. Det finns till för att människor ska få spela, men man måste man ta sociala hänsyn och se till att det sker under ordnade former.
Det har kommit signaler om att monopolet strider mot EU:s regelverk. Österberg vet om det, men betonar att i princip alla EU-länder, England och Malta undantagna, vill att spel sker kontrollerat.
Ordnade former viktigt
Men det finns EU-frågor som ska hanteras med respekt, erkänner han. En annan viktig fråga för spelpolitiken är trycket från spel på internet och de stora spelbolagen.
Att spel tar in nära fem miljarder till statskassan är inte det viktigaste, anser han. Det viktiga är att det sker under ordnade former.
- Intäkterna får aldrig vara huvudfrågan för att man ska ha ett spelmonopol, det är väldigt viktigt, säger Sven-Erik Österberg.
Mest läst