Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Hanna Linnea Wettermark (L), ny ordförande i SDN Örgryte-Härlanda. Bild: Thomas Johansson

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Örgryte-Härlandas nya ordförande vill helst inte synas

  Ekonomin är ansträngd och majoritetsförhållandet oklart. Hanna Linnea Wettermark (L) kunde haft enklare förutsättningar för sitt första uppdrag som ordförande.
  – Jag vet vad jag ger mig in i, säger hon.

  Efter maktskiftet har Liberalerna tagit över ordförandeklubban i tre stadsdelsnämnder. En av dem är Örgryte/Härlanda, där Hanna Linnea Wettermark, 27, är ny ordförande.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Hur kommer de som bor här märka att du tar över?

  – Förhoppningsvis ska de inte märka av mig alltför mycket. När SDN-ordföranden syns betyder det oftast att saker och ting går dåligt. Men jag hoppas att vi kommer att få lite mer valfrihet i vardagen och att socialtjänsten ska bli tillgängligare, så att man får hjälp när man behöver, säger hon.

  LÄS MER: Mycket nytt i de nya stadsdelsnämnderna

  Ekonomin största bekymret

  Precis som i flera andra stadsdelar är ekonomi ett bekymmer. Dessutom är det oklart hur det nya alliansstyret – som består av tre av nämndens elva ledamöter – faktiskt ska kunna styra.

  – Det är klart att det hade varit lättare att bli ordförande om vi hade haft egen majoritet och ekonomin var fin. Men nu ser det ut som det gör. Jag har suttit i nämnden i fyra år och är väl medveten om vad jag ger mig in i.

  Redan under förra året genomfördes neddragningar om 50 miljoner kronor och i samband med att årets budget togs av nämnden i december fattades beslut om åtgärder för att komma i ekonomisk balans om 48,5 miljoner kronor. Det handlar bland annat om minskat antal timmar på äldreboende och minskat antal hemtjänsttimmar.

  – Vi måste fortsätta effektivisera verksamheten på olika sätt. Vi behöver också få bukt på sjukskrivningstalen, för det är inte bra varken för personalen eller ekonomin.

  Intresset väcktes i Afrika

  Det var under ett utbytesår på gymnasiet, då hon läste på svenska skolan i Nairobi i Kenya, som Hanna Linnea Wettermark bestämde sig för att engagera sig politiskt. Efter att ha läst in sig på vad de olika ungdomsförbunden stod för fastnade hon för Liberala ungdomsförbundet.

  Efter valet 2014 fick hon en plats som ersättare i SDN Örgryte-Härlanda, för att bli ordinarie ledamot ett år senare. Hon säger att SDN-uppdraget varit ett väldigt bra sätt att komma in i politiken på.

  – Man kommer ju väldigt nära folks liv och det handlar om mig och mina grannar. Nu har skolan plockats bort, men innan var det lite av allting. Väldigt brett.

  Hur ser du på förutsättningarna, med tanke på att ni inte har egen majoritet?

  – Det är klart att det kommer bli väldigt annorlunda, från att ha varit två grupper så blir det fem. Det kommer inte bli 6-5 i alla omröstningar framöver. Vi kommer att få samarbeta brett och det är inte säkert att det blir samma personer som man går ihop med varje gång.

  FAKTA: Hanna Linnea Wettermark

  Ålder:

  27 år.

  Bor:

  Torpa.

  Yrke:

  Snart färdig sjuksköterska. Börjar jobba på Drottning Silvias barnsjukhus på Östra sjukhuset efter examen.

  Politisk bakgrund:

  Engagerade sig i Liberala ungdomsförbundet som 18-åring. Kom in i SDN Örgryte-Härlanda som ersättare efter valet 2014, blev ordinarie ledamot ett år senare.

  Aktuell:

  Tillträdde som ordförande i SDN Örgryte-Härlanda vid årsskiftet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.