Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Öppet till 05 men alkoholstopp vid 03

Låt gärna krogarna vara öppna till klockan 05 men sätt stopp för alkoholservering klockan 03. Öka samtidigt utbudet av alkoholfria uteställen för unga och gör Göteborg till en evenemangsstad i framkant, skriver bland andra Alma Tallborn, Grön Ungdom.

Den 12 april kom Socialdemokraterna i Göteborg med ett kompromissförslag angående serveringstider i Göteborg. Det tidigare föreslagna var att efter årsskiftet skulle serveringstillstånd till kl. 05.00 upphöra och serveringsstopp för alkohol ändras till kl. 03.00 i stället. Socialdemokraterna som varit splittrade i frågan föreslår nu att tillståndet till kl. 05.00 ska fortsatt gälla på lördagar men på fredagar gälla till kl. 03.00.

Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, har tidigare kommenterar frågan bland annat med att unga vill att krogen ska ha servering till kl. 05.00. Vi ställer oss då frågan, är det verkligen vad alla unga i Göteborg helst vill ha? Vi anser att det finns många andra saker som behövs för att skapa ett bättre uteliv för unga och det kan både politikerna och krögarna jobba för.

Studier från bland annat Norge och Australien visar att en timmes minskad serveringstid även minskar det alkoholrelaterade våldet med 30 procent och när serveringstiderna släpptes fritt på Island ökade antalet akutintagna på sjukhus med lika många procent. Att förkorta serveringstiden på fredagar skulle enligt detta minska våldet, men vill vi ha bättre resultat så ska självklart alkoholservering till kl. 03.00 gälla hela helgen. De pengar som nu behöver läggas på poliser, sjukvård och rättsväsende skulle i stället kunna gå till fler alkoholfria festplatser öppna för alla ungdomar. Göteborgs krogliv är stängt för unga under 18 år och en stor del är främst öppet för de över 25 år. Det behövs fler nattöppna caféer, fritidsgårdar och lokaler som ordnar spelningar utan att behöva servera alkohol.

Alkoholfritt utbud behöver förbättras

Och så alla vi som har en lämplig ålder för Göteborgs uteställen, vad erbjuds om du vill dansa dig svettig och släcka törsten utan att bli full? Det alkoholfria utbudet behöver förbättras, alkoholfritt är på uppgång över hela landet och om Göteborg ska vara en evenemangsstad i framkant behöver krögarna hänga med.

Sen var det ju det här med utrymningstider. Enligt alkohollagen kap.6 § 4 ska lokalen vara utrymd 30 minuter efter att serveringstillståndet upphört. Den enkla förklaringen till att det här aldrig har ändrats på är att ingen har prövat att ansöka om längre utrymningstider. Vi ser inga motsättningar i att minska våldet och festa länge. Det är inte dansen eller öppettiderna som är problemet utan alkoholen och dess följder. Att jobba med problemet med överservering är förstås bra men det är ingen ny idé och det har inte gett önskat resultat. Att däremot avsluta alkoholserveringen helt kl. 03.00 och låta alla fortsätta dansa till kl. 05.00 skulle både minska våldet och ge en bättre feststämning. Det skulle även reducera risken för svartklubbar, som förutspås bli ett problem med absolut stängning vid kl.03.30.

Om vi ska prata klarspråk så är den verkliga anledningen till att motsätta sig en indragning av serveringstillstånd att alkohol är en helig ko som inte får röras. Normen som likställer alkohol med fest gör denna fråga så mycket större än den skulle behöva vara och denna alkoholnorm är skapade av vuxna, inte av unga. Tydliga siffror visar att mer alkohol leder till mer våld och dyra samhällsinsatser. Det är pengar som i stället kan förbättra utelivet för unga och göra Göteborg till den evenemangsstad som så många önskar.

Alma Tallborn

språkrör Grön Ungdom Göteborg

Karin Melbin

förbundsstyrelseledamot Ungdomens Nykterhetsförbund.

Malin Thorson

förbundsstyrelseledamot Ungdomens Nykterhetsförbund

Mest läst