Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Öppen valprocess önskas

Håkan Juholt har avgått och nu börjar arbetet med att skaka fram en ny partiledare. Men hur ska valet gå till? GP har frågat några tunga socialdemokrater om vad de anser.

I samband med alla turerna runt valet av Håkan Juholt förra året var det många inom partiet som menade att nästa ordförandeval måste ske på ett öppnare vis.

Att hemlighetsmakeriet, det rituella nej-sägandet och de påveliknande ceremonierna måste ersättas med ett modernare sätt att välja partiledare.

Helle Klein, ny ledarskribent på Dagens Arena, är en av dem som tycker att valet måste ske öppet den är gången.
-Jag kan tänka mig en övergångslösning med någon som Sven-Erik Österberg fram till kongressen 2013 och att vi under tiden har en öppen valprocess till ordinarie partiordförande.


Kerstin Alnebratt, tidigare S-kommunalråd i Göteborg och ordförande i Arbetarrörelsens tankesmedja, är inne på samma linje.


-Jag tror att den slutna valprocessen bidrog till problemen för Juholt. En öppen process skulle sätta välbehövligt fokus på politiken och dessutom ge utrymme för ett verkligt generationsskifte i partiet.


Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i ABF och en av kandidaterna till ny LO-ordförande, är dock tveksam till ett ordförandeval som tar lång tid.


-För min del får gärna partistyrelsen välja ordförande, bara det går snabbt.
Samtidig vill han gärna påminna om att amerikanska presidentkandidater bara har fem månader på sig från de att de nomineras tills det är val.


-Vi har 2,5 år tills nästa val. Mycket kan hända.
Leif Pagrotsky, S-riksdagsledamot för Göteborg och ledamot av det mäktiga verkställande utskottet, ser två scenarier. Antingen väljs en interimistisk ordförande fram till ordinarie kongress 2013 eller så utlyser partiet en extrakongress. Om det ska vara ett öppet eller traditionellt ordförandeval vill han inte gå in på.


-Det är interna diskussioner i VU som jag inte vill föregripa.
Statsvetaren och S-medlemmen Ulf Bjereld hoppas på en öppen valprocess men har farhågor om att det inte blir så.


-Jag tror att ett öppet val är helt nödvändigt men är rädd att det kommer att förhindras av den gamla partieliten.

Mest läst