Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Önskelistor utan ansvar från S, MP och V

Budgetförslaget som S, V och MP presenterar är enbart en önskelista, som helt saknar besked om intäkter, förutom det populistiska beskedet om att de "gör allt för att hålla biljettpriset nere", skriver Kristina Jonäng (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De som bestämmer över sjukvården och kollektivtrafiken har gett besked om utgifterna för perioden 2015-2017. Under de närmaste tre åren ska Västra Götalandsregionen gå med underskott på närmare två miljarder kronor. Inga besked om intäkter, bara ett tak för prishöjningen på buss, pendeltåg och spårvagnar. Själv har jag varit med i kommun- landsting- och rikspolitik i över 25 år och har aldrig upplevt en större avsaknad av ansvarstagande inför ett budgetbeslut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förr eller senare måste finansieringen av kollektivtrafiken lösas – antingen panikåtgärder i takt med att resandet ökar eller också långsiktiga besked där Västtrafik får besked om tillräckliga intäkter. Det är utmärkt att resandet ökar och helt i linje med vad vi kommit överens om, men nuvarande strategi med ömsom panikartade ägartillskott eller smyghöjningar av biljettpriset är sämre för såväl resenärer, skattebetalare och patienter i sjukvården som riskerar att då vara dragspel åt kollektivtrafiken.

Beredda öka intäkterna

En biljettprishöjning på 6-7 procent årligen som Centerpartiet föreslår kan vara i underkant. Just därför avstår vi från tak för prishöjningar. Vi vill kvalitetssäkra kollektivtrafiken och värna sjukvården! Vi är beredda att dra in de intäkter som behövs för båda uppgifterna.

Socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister har gett ett bristfälligt besked om kollektivtrafiken och valt att helt passa om sjukvårdens finansiering. Medborgare, patienter och anhöriga är värda bättre!

Kristina Jonäng (C)

oppositionsråd Västra Götalandregionen

Mest läst