Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  "Det är lätt att bli fångad i hur vi ska lösa lokalfrågan, men det är ju öl vi vill brygga", säger Poppels bryggmästare Daniel Granath. Till vänster syns delägarkollegan Mats Wahlström.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ölbryggarna som har nått upp till taket

  På tre år har försäljningen mångdubblats. Därför flyttar mikrobryggeriet Poppels från Mölnlycke till Jonsereds fabriker.

  Det luktar kraftigt av humle i Poppels lokaler. Sedan flera månader bryggs öl i tvåskift, värmenivån är hög och det lilla köket har fått göras om till kontor. Lagret är överbelamrat av flaskfyllda kartonger och transporterna till och från det lilla bryggeriet ökar i ständig takt.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det här är ett hobbyprojekt som helt har spårat ur, säger Mats Wahlström.

  Han är en av de 15 ölintresserade som 2012 var med och startade ett mikrobryggeri i Mölnlycke fabriker. Alla tyckte de om öl, några av dem hade bryggt på hobbybasis, men ingen hade egentligen arbetat med produktion i någon större skala.

  – Vi var 15 stycken som kunde dela på uppgifterna och det är förstås en fördel. Många mikrobryggare kanske bara är två eller tre, säger Mats Wahlström.

  Så när tre personer jobbade fram olika ölrecept, kunde andra ägna sig åt flaskdesign, marknadsföring eller projektledning. Därutöver har de sedan starten fått stöd och hjälp från andra intresserade, vilka går under samlingsnamnet ölhjältar.

  – Det är för våra ölhjältar vi vill brygga och för att få fler att kombinera mat med rätt val av öl, säger Mats Wahlström.

  I december 2012 nådde de första flaskorna Systembolaget. Då kunde Poppels producera 6 000 liter hantverksframställt öl i månaden, med en person anställd. Åtta anställningar senare och utbyggnader i flera omgångar är månadssiffrorna nu uppe på 30 000 liter. Men där har det tagit stopp. Fabrikslokalerna är överfyllda och omöjliga att bygga ut.

  – För att få in ett större bryggverk och nya jästankar behöver vi ha fler kvadratmeter och mycket högre i tak, säger bryggmästaren Daniel Granath.

  Efter långt letande hittades en lämplig lokal i Jonsereds fabriker dit företaget flyttar vid årsskiftet. Den ska bland annat innehålla en restaurang och årsproduktionen ska där kunna öka till en miljon liter med möjlighet att bygga ut till det dubbla.

  – Då har vi ändå tagit i. Fast det trodde vi å andra sidan när vi började här för tre år sen också, säger Mats Wahlström.

  Öl från mikrobryggerier är i regel dyrare och utgör endast någon procent av Systembolagets totala försäljning, men ökningen är påtaglig.

  – Vi ser en kontinuerligt ökad efterfrågan på öl från småskaliga producenter. I Göteborgsområdet ser vi en stark koncentration av duktiga entreprenörer som verkar inspirera varandra, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

  Fakta: Poppels bryggeri

  Mikrobryggeri som öppnades i Mölnlycke fabriker 2012 av 15 ölentusiaster tillika delägare.

  Har på knappt tre år gått från en till nio anställda, plus att flera av delägarna går in och jobbar extra vid behov.

  Omsättningen 2013 var 3 miljoner kronor och förväntas i år bli 15 miljoner kronor.

  Dagens månadsproduktion på 30 000 liter kan jämföras med Carlsberg Sverige som tillverkar 720 000 liter – per dag.