Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Öl till ris à la malta?

Vi har låtit bryggare på Göteborgs två lokala bryggerier tipsa om ölsorter som kan ersätta både glögg och portvin kring jul.

Kan man dricka öl i stället för glögg till pepparkakor och lussekatter? Går det att ersätta portvinet till julklappsöppningen med öl? För den som är ölfantast kanske det till och med är önskvärt att ersätta glüweinet när man varit ute och åkt pulka i tre timmar.

Vi gjorde en lista på åtta tillfällen kring jul där man samlas runt mat, vissa där öl kanske inte är det första man tänker på:

1. Till fika, typ pepparkakor och lussekatter

2. Ett som funkar värmande när man varit ute och lekt i snön

3. Till julbordets köttöverdåd (korvar,dopp och skinka)

4. Till sillen

5. Till ris à la maltan

6. Ett som funkar fint att smutta på för sig själv till julklappsöppningen

7. Till julgodishavet på kvällen

8. Till vickningen; Janssons trad. m ansjovis

Listan skickade vi till Göteborgs två lokala ölbryggerier, Dugge och Ocean för att få tips på möjliga utvägar. De fick inte föreslå sina egna produkter och inte heller varandras. Men allt skulle gå att få tag på på Systemet.

Här är listorna vi fick tillbaka. Thomas Bingebo, bryggare på Ocean, gav dessutom tips på passande jullåtar.

Svaret från Mikael Dugge Engström, bryggare på Dugge

Till fika, typ pepparkakor och lussekatter: Coopers Best Extra Stout (nr 11271)

2. Ett som funkar värmande när man varit ute och lekt i snön: N'Ice Chouffe (nr 11364)

3. Till julbordets köttöverdåd (korvar,dopp och skinka): Aecht Schlenkerla Rauchbier (nr 1359)

4. Till sillen: Oppigårds Amarillo (nr 89138)

5. Till ris a la maltan: 3 Fonteinen Oude Kriek (nr 11791)

6. Ett som funkar fint att smutta på för sig själv till julklappsöppningen: Solstice d'hiver (nr 11394)

7. Till julgodishavet på kvällen: Slottskällans Imperial Stout 2009 (nr 1355) - Förutsatt att vi pratar om ”riktigt” julgodis och inte sega råttor.

8. Till vickningen; Janssons trad. m ansjovis: Nils Oscar Pils (nr 1454)

Svaret från Thomas Bingebo, bryggare på Ocean

1. Till fika, typ pepparkakor och lussekatter (Porter) Fuller´s London Porter. Klassisk promenadporter från Storbritanniens porterstad - alltid en bra start på julen i Sveriges porterstad nummer ett.. (Slade - Merry Xmas Everybody).

2. Ett som funkar värmande när man varit ute och lekt i snön: (Julöl)/Ale) Nynäshamn Mysingen Midvinterbrygd 2010 - pepparkakan finns i ölen som vörmer med den högre alkoholen. (The Beach Boys - Little Saint Nick)

3. Till julbordets köttöverdåd (korvar,dopp och skinka): (Julöl) Nils Oscar Kalasjulöl - kraftigare julöl med kryddiga toner (José Feliciano - Feliz Navidad)

4. Till sillen: (Lager) Nynäshamn Landsort Lager - en torrare lager med trevlig markerad beska som inte stör sillens goda smak utan kompletterar den bra. (Bob Dylan - Must Be Santa)

5. Till ris a la maltan: (Kriek) Liefmans Gluhkriek. Körsbär och julighet i samma förpackning. (Dean Martin - Marshmallow World)

6. Ett som funkar fint att smutta på för sig själv till julklappsöppningen: (Julöl/Ale) Oppigårds Winterale - humlearomatisk och fruktig ale som passar bäst då tomten kommer. (John Lennon - Happy Xmas (War Is Over))

7. Till julgodishavet på kvällen: (Julöl/Strong Ale) Corsendonk Christmas Ale - fruktigt söt och kryddig till gödiset. (The Pogues / Kirsty MacColl - Fairytale of New York)

8. Till vickningen; Janssons trad. m ansjovis: (Julöl/Ale) Jämtlands Julöl - markerad maltighet med humlig kryddighet. Bra till den salta ansjovisen i Janzons - egentligen bra till all julmat men en perfekt avrundning tillsammans med Bing. (Bing Crosby - White Christmas)

Mest läst