Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ökat stöd för mångkulturellt Norge

Både ett mångkulturellt Norge och statsminister Stoltenberg har fått ökat stöd efter terrordåden.

26 procent av norrmännen har blivit positivare till ett mångkulturellt Norge efter terrordåden i Utöya och Oslo, visar en opinionsundersökning VG låtit göra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det glädjer Islamsk råd:

– Den värme alla visat de senaste dagarna, oavsett kulturell och religiös bakgrund, är starkare än skepsisen, säger generalsekreteraren Mehtab Afsar.

Valforskaren Anders Todal Jensen tror dock inte den förändrade attityden är permanent, utan att den gamla retoriken kan komma tillbaka.

Samtidigt kommer uppgifter om att även stödet för statsministern Jens Stoltenberg ökar. 94 procent av norrmännen anser att han hanterat situationen efter terrordåden bra. Ingen av dem anser att han har gjort ett dåligt jobb, framgår av en opinionsundersökning från Synovate.

Partiledaren för det största oppositionspartiet Fremskrittspartiet, Siv Jensen, säger att hon inte är överraskad.

– Jens Stoltenberg har i den här situationen varit allas statsminister. Han har också varit min statsminister. Stoltenberg har haft förmågan att stå upp under en mycket svår tid och har sagt bra saker. Den här gången har han visat en enastående förmåga att vara mänsklig, säger Jensen till Dagbladet.

– Stoltenberg har funnits till hands, varit äkta och visat känslor. Det är också väldigt viktigt att han inte politiserat situationen, tillägger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.