Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

ÖIS får betala polisen

Örgryte tvingas nu, som enda klubb i Sverige, att betala för poliskostnaderna i samband med hemmamatcher. – Det hela känns mycket märkligt, säger Örgrytes ordförande Lars Ranäng.

Lagen som ger polisen möjlighet att ta betalt av arrangören gäller vid vinstdrivande arrangemang, och gäller därför bara klubbar som drivs i bolagsform.

I allsvenskan och superettan handlar det förutom Örgryte om AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro SK. Övriga klubbar drivs som ideella föreningar.

– Vi har haft samtal med polisen och vet hur de resonerar, men vi driver ju inte bolaget riktigt med vinstsyfte. Vi kommer ju aldrig att dela ut några pengar, utan allt extra går ju direkt tillbaka ner i föreningen, säger Lars Ranäng.

Möjligheten att ta betalt har funnits sedan 1993 men inte tillämpats. Polisen i Västra Götaland meddelade dock i våras att gratisdagarna nu var över, medan till exempel Stockholmspolisen inte valt att agera.

Det var när polisen beviljade tillstånd för Örgrytes hemmamatch mot Hammarby 5 juli som de också meddelade att de tänkte ta betalt för sin insats.

Ett beslut som Örgryte har överklagat till förvaltningsdomstolen.

– Det känns mycket märkligt, speciellt med tanke på att andra klubbar som drivs i bolagsform inte betalar. Lagen finns, och vi tror egentligen inte att vi kan få rätt gentemot lagen, utan det vi vill är att få en ändring i lagtexten, säger Ranäng.

På en normal match i superettan finns två till fyra poliser i tjänst inne på arenan, vilket skulle innebära en kostnad på cirka 8000 kronor. För ÖIS del skulle det bli ungefär 2000 kronor, då polisen under detta första år bara tar 25 procent av sin egen kostnad, för att 2011 gå över till att ta fullt betalt.

– Det är inte mycket pengar, men det är en principsak. Ett fullsatt gamla Ullevi kostar kanske 200 000 kronor, och det väcker självklart frågan om varför vi ska betala när andra klubbar inte gör det. Den stora polisinsatsen görs ju dessutom utanför arenan, och där har vi inte något ansvar.

– Jag tror det kan vara bra att få den här saken prövad, säger Lars Ranäng.

Mest läst