Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ödmjuk Romney lovade förändring

Stämningen var febrig i natt inne på Republikanernas konvent i Tampa när Mitt Romneys höll sitt sannolikt viktigaste tal någonsin. Han riktade sig bland annat till de kvinnliga väljarna och gick till hård attack mot Barack Obamas politik.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag accepterar er nominering till presidentkandidat. Jag gör så med ödmjukhet, djupt rörd av den tilltro ni har till mig, sade han när han började tala.

Mitt Romney gick tillbaka fyra år i tiden och sade att många amerikaner vid det förra valet längtade efter förändring. Men i dag, för första gången sedan det där valet, tvivlar amerikaner på att livet blir bättre för deras barn, resonerade han.

-Nu är den tid som vi kan göra något - och med er hjälp ska vi göra något.

Han berättade sin familjehistoria och riktade sig till de kvinnliga väljarna. Han talade om sin mors kampanj för att bli senator.

-Hon sade "varför ska kvinnor ha mindre att säga till om än män när det gäller de viktiga beslut som vårt land står inför".

Han talade varmt om sin hustru om att hennes arbete som mor till fem söner var tuffare och viktigare än hans arbete.

-Amerika behöver jobb, massor av jobb, sade Romney och gick till hård attack mot Obamas politik. Så kom de hårda löftena. -Till skillnad från presidenten har jag en plan för att skapa 12 miljoner nya jobb. Paul Ryan och jag har fem steg, säger Romney.

Han lovade att USA ska vara oljeoberoende 2020 genom egen olja, kol, gas och kärnkraft. Han ska satsa på utbildning, men specificerade inte hur. Han ska sluta nya handelsavtal och hotade med konsekvenser om det inte följs. Han lovade skydda entreprenörer och småföretagare, bland annat genom skattelättnader. Och han ska minska underskottet och balansera statsbudgeten.

-Och jag ska riva upp och ersätta Obamacare, ropade Romney till jubel. -Till skillnad från president Obama kommer jag inte att höja skatten för medelklassen. Jag kommer att skydda det heliga livet och äktenskapet som institution. Och jag garanterar religionsfrihet.

Utrikespolitiskt kritiserade Romney Barack Obama för att visa flexibilitet gentemot Rysslands Vladimir Putin, ha övergivit "vännerna i Polen" när det gäller robotskölden och för att enbart ha "pratat" med Iran.

-Jag kommer att hedra USA:s demokratiska ideal, lovade han.

En riktig Hollywood-stjärna intog scenen tillsammans med Romney - Clint Eastwood som har gett republikanen sitt stöd.

Han inledde en låtsas-konversation med Barack Obama där han sade att det är en vanära att 23 miljoner människor i landet är arbetslösa och att han är besviken över att presidenten inte lyckats stänga Guantanamolägret.

-Det blev lite av en olycka med Clint Eastwood som skulle rikta sig till de mer moderata och visa att det är helt okej att rösta på Mitt. Men eftersom han lät gaggig och tragisk så gick budskapet inte alls hem, säger Billy McCormac, pr-konsult, amerikan och republikan bosatt i Sverige.

Marcus Oscarsson, statsvetare vid University of Denver säger i SVT:s Gomorron Sverige att Romney höll ett ganska visinärt tal som var likt Reagan.

-Hans löfte var att hjälpa familjerna, lite mer vardagsnära. Det är fler kvinnor som stödjer Obama än Romney, så hans fru är viktig och de spansktalande är viktiga om Romney vill vinna valet, säger han.

Frida Stranne, lektor i statsvetenskap på Högskolan i Halmstad säger till TT att talet var en nystrat för Romney efter en jobbig tid.

-Det var oerhört viktigt att han ägnade stor vikt åt att omfamna kvinnorna och inte bara mödrar som är så viktigt för republikaner utan framför allt kvinnors delaktighet i politiken och som företagsledare. Obama leder starkt bland kvinnor men här gjorde Romney en tydlig markering att han är ett presidentalternativ, säger.