Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sz04da83

Ödesstund för svensk kärnkraft närmar sig

Under våren måste ett beslut komma. Annars måste alla svenska kärnkraftverk stänga 2020.

Hela branschen pressas av låga elpriser. Men för kärnkraften är problemen större än så. Från 2020 gäller de nya säkerhetskraven som infördes efter Fukushimakatastrofen, och för att leva upp till dem krävs stora investeringar.

Riksdagsledamoten Lars Hjälmered (M) sitter med i energikommissionen som har till uppdrag att utreda hur landets framtida energiförsörjning ska ordnas. Han säger att läget är utomordentligt allvarligt och att ett beslut krävs inom två månader.

– Ett politiskt ansvar måste till nu. Vi måste ge ett besked före maj månad, säger han.

Kärnkraften står i dag för omkring en tredjedel av den svenska elproduktionen. Inte minst för den tunga industrin är det viktigt att energiproduktionen är säkrad och att man vet vilka spelregler som gäller.

Därför krävs en långsiktighet i energiförsörjningen.

– Om en tredjedel av elproduktionen skulle försvinna inom fyra-fem år skulle vi hamna i en knepig sits. Det skulle vara olyckligt att sätta Sverige i en sån situation till 2020, säger Lars Hjälmered.

För ett par veckor sedan sa Vattenfalls vd i en intervju med SVT att företaget inte klarar av de investeringar som krävs för att klara de nya säkerhetskraven på egen hand. De låga elpriserna gör att det inte finns mycket att spela med och den lösning han ser är att kärnkraftsskatten tas bort. Annars kommer Vattenfall inte ha något annat val än att stänga ned sina kärnkraftverk.

– Man kan ha olika uppfattning, men oavsett vad man tycker så måste vi komma med ett besked, säger Lars Hjälmered.

Moderaterna har redan i sin budgetmotion föreslagit att kärnkraftsskatten ska sänkas, men Lars Hjälmered säger till GP att man kan tänka sig att gå längre än så.

– Vi är beredda att ta bort den helt om vi hittar en ansvarsfull finansiering. Men det måste vi titta på tillsammans mellan olika partier och titta på lösningar inom energisektorn. För det finns inget direkt reformutrymme att ta av.

Även energiminister Ibrahim Baylan (S) öppnar nu för att titta på kärnkraftsskatten. Efter torsdagens möte med energikommissionen sa han till TT att han är beredd att diskutera frågan, men i så fall ”i en helhet”.

– Min ambition är att energisektorn ska få besked om hur kommissionen ser på detta senast i maj, säger han.

Mest läst