Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Personerna på bilden har inget med polisens tillslag att göra.

Åtta män låstes in i moské

Åtta män frihetsberövades under flera timmar inne i en moské i Gårdsten vid polisens "terroraktion" den 30 oktober.

Tungt beväpnad polis bankade in dörrar, grep flera personer och förhörde barn. Insatsen efter det påstådda bombhotet i Göteborg, innehåller dock ännu en sensationell ingrediens:

Tre av de män som misstänktes för förberedelse till terrorbrott, lördagen 30 oktober, greps i sina bostäder. En av dem skulle visserligen endast plockas med för vittnesförhör, men han fick ändå utstå samma omilda behandling.

Den fjärde mannen, en 28-åring, var inte i sin lägenhet. Han hade redan vid 06.30-tiden åkt till den moské som är inrymd i Römosseskolans idrottshall i Gårdsten.

Mannen, som är bror till en av de andra tre, hade för avsikt att be sin morgonbön. Han hann aldrig starta, förrän den piketstyrka som följde honom slog till.

- Det är naturligtvis väldigt olyckligt att ett ingripande av den här typen äger rum i en helig lokal. Människor i Angered är upprörda och det har jag full förståelse för, betonar kommissarie Bertil Claesson, chef för polisenhet Nordost.

Själv hade Claesson ingen aning om de massiva razziorna som planerades och genomfördes inom hans område. Och det beklagar han.

- Det hade nog varit bra om polismyndigheten även involverat den lokala polisen.

Resultatet av tillslaget blev alltså att åtta män, som bara råkade befinna sig i moskén, låstes in. De tvingades, utan information, att vänta i närmare tre timmar.

Under tiden avvaktade polismännen direktiv från åklagare eller kommenderingsledning.

- Jag tror att det skedde en kontroll av deras ID-uppgifter. Och jag tror att åklagaren var inkopplad också på de åtta männen i moskén, säger Erik Nord, chef för länsordningspolisen.

En av de isolerade – en äldre man – vädjade om att få gå, för han saknade sin medicin. En polisman skall då ha ringt sjukvårdsupplysningen och frågat om de aktuella medicinerna var absolut livsnödvändiga. När han möttes av nekande svar, beordrades mannen att stanna kvar i lokalen.

För närpolisen i Nordost har insatsen inneburit raserat förtroende och ytterligare distans till medborgare.

- Vi som myndighet kan under alla förhållande inte upprepa detta uppträdande fler gånger. Det går inte, suckar Bertil Claesson.

Ordföranden i Islamiska informationsföreningen, Ahmed Al-Mofty, hade häromdagen ett möte med bland annat länspolismästare Ingemar Johansson.

- Vi riktade skarp kritik mot deras arbete i hela det här ärendet. Dels när det gällde hur män, kvinnor och barn behandlades i sina hem, dels hur våra medlemmar hanterades i moskén, dels att man inte respekterade vår bönelokal. Så hade poliserna säkert inte uppfört sig om de klivit in i en kyrka eller synagoga. Det som inträffat är helt galet, menar Ahmed Al-Mofty.

Kommer någon av de åtta männen att driva saken vidare i form av en anmälan?

- Nej, inte i dagsläget. Vi har fått en uppriktig och godtagbar ursäkt från Ingemar Johansson. Men polisen behöver lära sig mer om muslimer och moskéer, det är klart.

Polisen svarar fortfarande inte på vilka faktorer som utgjorde grunden för de våldsamma raiderna.

- Just nu pågår en internutredning om hur vi agerat, förklarar den ansvarige, Erik Nord.

Han konstaterar att det var ett "oerhört komplicerat händelseförlopp" under fredagen 29 oktober. När länskriminalens chef Carina Persson lämnade sin arbetsplats klockan 20 var brottet förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Kl 02.10 hade brottet växt till förberedelse till terroristbrott och en ny åklagare, Tomas Lindstrand från Stockholm, kallades in.

Under natten tillkom, enligt länspolismästare Ingemar Johansson, nya uppgifter från säkerhetspolisen.

Vad det är för uppgifter vill han emellertid inte avslöja.

• Alla brottsmisstankar är, sedan i tisdags, avskrivna gällande samtliga gripna, anhållna och förhörda personer.

• Åklagaren Tomas Lindstrand säger till Ekoredaktionen att han fortfarande anser "att beslutet om tillslagen var rätt i den situation man befann sig". Det var uppgifter från vittnen som låg till grund för ingripandet. Informationen sade bland annat att uppåt 100 personer kunde dö i ett attentat mot en viss del av Göteborgs centrum.

• Polisen poängterar att det inte finns någon som helst koppling mellan moskén på Römosseskolan och det påstådda bombhotet.

Mest läst