Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Åttaåring såg porr på läsplatta i skolan

  Åttaåringen kunde inte sova efter att han och en skolkamrat sett på porrfilm under skoltid – på en ipad de fått av skolan. – Jag blev upprörd och ringde rektorn, säger elevens mamma.

  Händelsen inträffade på en grundskola i Mölndals kommun. En lågstadieelev och hans kompis blev, enligt mamman, tipsade av en äldre elev att söka på nätet om de ville se något "äckligt". Barnen nappade och klickade sig in på första sökförslaget med hjälp av en ipad, något som elever har fått från skolan. Det visade sig vara porr.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – På kvällen när min son skulle sova kom han in till mig och berättade att han hade sett något jätteäckligt, som han dessutom hade tolkat fel. Han trodde att han hade sett "uppskurna snippor". Han är ju liten så han förstod inte riktigt vad han såg, säger mamman.

  Hon fick ingen telefonkontakt med rektorn, men lämnade en synpunkt på Mölndals stads hemsida. Senare svarade rektorn via mejl och citerade skolförvaltningen i Mölndals kommuns riktlinjer:

  "Vi har medvetet valt att jobba med frihet under ansvar. Spärrarna måste finnas i huvudet på eleverna. Eleverna behöver lära sig hantera datorer och internet utan spärrar. Vi kommer att arbeta med IKT (information- och kommunikationsteknik) och etiska frågor tillsammans med eleverna."

  Mamman till den drabbade eleven är dock allt annat än nöjd med svaret:

  – De är för små att göra det avvägandet. Jag tycker att om skolan står för ipaden, då borde de också stå för ett grundläggande skydd, säger hon

  Rektorn för den aktuella skolan säger att eleverna i de yngre åldrarna inte ska ha tillgång till sina ipads i skolan annat än på lektionstid, och då i sällskap av vuxna.

  – Vi får naturligtvis se över hur det kommer sig att en etta har med sig sin ipad ut på en rast, för det ska de inte ha, säger rektorn.

  Varken kommunen eller skolan aktiverar några spärrar i själva ipaden som barnen får, även om det finns vissa nätverksfilter.

  Rektorn hänvisar övriga frågor till Anders Karlsson, IKT-ansvarig inom skolförvaltningen på Mölndals Stad.

  När GP når Anders Karlsson berättar han att det finns ett visst skydd via nätverkets brandvägg:

  • Allt som är olagligt stoppas såsom tex barnpornografi.

  • Sidor som "listas" som tex droger, porr, vapen hat och rasism, våld mm varnar vi för dvs. du behöver aktivt välja att klicka bort en varning för att kunna se sidan.

  • All internettrafik loggas för att vi i efterhand skall kunna kontrollera vad som gjorts om en anmälan kommer in till chef eller IT-avdelning.

  – Men det finns inget filter på marknaden som garanterar att ingen kommer att kunna se något anstötligt, och nya sajter kommer hela tiden. Bland annat av den anledningen så resonerar vi att om vi ändå inte köpa en garanti, då lägger vi inte pengar på det utan jobbar hellre med eleverna, säger Anders Karlsson.

  – Det handlar om att bygga in filter i huvudet på barnen. Dels för att eleverna själva ska bli kompetenta användare av modern teknik, förstå och kunna orientera sig på internet. Vi pratar etik och moral, källkritik och allt möjligt man behöver veta. Och då tror vi att vi gör eleverna en björntjänst om vi i huvudsak skulle luta oss mot tekniska lösningar.

  Varför aktiverar ni inte några spärrar i själva ipaden som lågstadieeleverna får?

  – Vi informerar föräldrarna om att de själva gärna får aktivera spärrar, men utifrån den policy vi har så gör vi inte det från centralt håll. Sen handlar det också om att vi har omkring 6 000 ipads ute och hittills har det varit frågan om manuell hantering. Nu håller vi, tillsammans med IT-avdelningen, på att ta fram ett system där vi skulle kunna lägga på den här typen av inställningar centralt, om vi vill, där vi kan styra läsplattorna. Men där är vi inte ännu.

  Varken rektorn på den aktuella skolan, som också jobbat på en annan grundskola i Mölndal, eller Anders Karlsson, som kontinuerligt har kontakt med de it-ansvariga på skolorna i kommunen, upplever olämpligt surfande som ett utbrett problem.

  – Några gånger per läsår hör jag talas om enskilda händelser, säger han.

  Är det rimligt att låta 7-8-åringar vara på internet med "frihet under ansvar"?

  – Väldigt få familjer lägger den här typen av skydd på sina egna nätverk och väldigt många elever, även i de låga åldrarna, går omkring med smarta telefoner med internetåtkomst. Barnen kan få tag i alla möjliga andra prylar som vi inte kan kontrollera och då måste vi fråga oss om tekniska lösningar med en väldigt begränsad effekt är rätt väg att gå.

  – Sen är det inte så att alla föräldrar vill ha det här. En del föräldrar önskar det, men vår uppfattning är definitivt att den linje vi har valt, av de allra flesta, också uppfattas som den klokaste på sikt.

  Anders Karlsson berättar att frågan var uppe på ett it-råd nyligen och att man från kommunens sida kommer att se över och uppdatera rådande policy. En mer repressiv linje är inte otänkbar.

  – Men jag vill inte påstå att vi är på väg åt ena eller andra hållet. Frågan är ständigt aktuell och vi diskuterar hur vi ska hantera den, säger han.