Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Den enda rimliga lösningen är att återföra apoteken till staten och återigen låta behoven styra i stället för plånboken, skriver debattörerna.

Återför apoteken till staten

Som kliniskt verksamma läkare är vi oroade över att patienter nu måste kryssa mellan olika apotek för att få ut sina mediciner, skriver Emilia Alfonso och Simon Larsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Apoteksutförsäljningen 2009 genomdrevs med lovvärda motiv som ökad tillgänglighet till läkemedel, ökad service, större tjänsteutbud och lägre läkemedelskostnader. Kritiska röster visade – bland annat med exempel från andra länder att resultatet snarare kunde bli det motsatta. Nu tycks skeptikernas farhågor ha besannats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tillgängligheten skulle öka genom nya aktörer på marknaden. Visserligen har drygt 300 nya apotek etablerats, men endast tre av dessa finns utanför tätorterna. Läkemedel kan inte likställas med vilken vara som helst. Det är inte acceptabelt att patienter i glesbygd med behov av medicin får sämre tillgänglighet efter reformen.

Möjligheten att få ut sina läkemedel försvåras ytterligare genom att apotekskedjorna har olika datasystem, och patienten inte kan informeras om var närmaste apotek finns som har medicinen i lager.

Än mer betänksamt

Läkemedels- och apoteksutredningen, som kom 1 november 2012, inger ingen optimism – snarare blir man än mer betänksam. Förutom att apotek bör kunna ge konsumenten information kring var man kan hitta sina läkemedel föreslås även ”krav på rimlig lagerhållning” (vår kursivering). Vagt formulerade synpunkter som borde vara självklarheter.

Som kliniskt verksamma läkare är vi oroade över att patienter nu måste kryssa mellan olika apotek för att få ut sina mediciner. Kan vi lita på att våra patienter kan fullfölja sin behandling när de går hem från sjukhuset med ett recept?

Vid årsskiftet upphörde det statliga stödet till apotek i glesbygd och utan detta kommer sannolikt många glesbygdsapotek att läggas ner. Vilka riskkapitalister vill fortsätta driva en olönsam verksamhet om de inte måste?

Vågar något parti utlova den enda rimliga lösningen, nämligen att återföra apoteken till staten och återigen låta behoven styra i stället för plånboken?

Emilia Alfonzo

Simon Larsson

läkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Mest läst