Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
160309-skattekontoruv-241737-01nh

Återbäring eller restskatt – då vet du

Från och med i dag kan alla som har ett bank-id logga in på Skatteverket för att se det preliminära beskedet för 2016.

Klockan 07.00 öppnar Skatteverket den elektroniska deklarationstjänsten, vilket innebär att du kan gå in och se om det blir pengar tillbaka vid midsommar – eller om du är tvungen att betala restskatt.

E-tjänsten har blivit mer och mer populär för varje år. På premiärdagen i fjol året loggade nästan en miljon svenskar in via tjänsten och vid premiärdagens stängning hade 230 000 personer skickat in sina deklarationer elektroniskt.

I år tror man att siffrorna kommer att öka.

– Vi har räknat med att vi kommer upp till en och en halv miljon besökare första dagen, säger Kay Koyer, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket, till TT.

Han ser dock ingen risk för att systemet drabbas av någon överhettning som kan skapa problem för deklarationssugna.

Oavsett om du får tillbaka pengar eller måste betala restskatt, ska deklarationen vara inlämnad vid midnatt den 2 maj. Annars blir det dyrt. Lämnas deklarationen in för sent, riskerar man en förseningsavgift på 1 250 kronor. Ju längre tid som går innan deklarationen lämnas in, desto mer ökar förseningsavgiften.

För att få skatteåterbäringen före midsommar, måste också ett bankkonto vara anmält till Skatteverket senast den 2 maj.

Trots det eventuella tillskottet i kassan, säger sig färre svenskar vilja använda skatteåterbäringen till konsumtion. I stället ökar både andelen som planerar att spara långsiktigt och de som tänker lägga pengarna på att amortera på bolånet. Det nya amorteringskravet på bolån som träder i kraft i juni är ett skäl, tror Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank, till TT.

– Låga räntor och ett hägrande amorteringskrav har fått en liten grupp bolånare att redan nu ta höjd för ökade boendekostnader, säger Claes Hemberg till TT.

I år säger sig fem procent av de deltagande i undersökningen att de ska använda skatteåterbäringen till att amortera på bolånet. En fördubbling jämfört med de senaste tio åren, då motsvarande siffra var endast två till tre procent, skriver TT.

Viktiga datum:

16 mars till den 15 april: Den förtryckta deklarationsblanketten dimper ner i brevlådan.

22 mars: Den elektroniska deklarationstjänsten öppnar klockan 07.00.

2 maj kl 24.00: Deklarationen ska vara inlämnad.

10-15 juni: Skatteverkets första utskick av slutskattebesked. Om deklarationen är färdiggranskad, får du besked om hur din slutliga skatt blir.

30 juni: Skatteverket skickar ut beslut om förenklad fastighetstaxering.

15 augusti: Skatteverkets ''andra våg'' av slutskattebesked till de som inte tidigare har fått besked.

Mest läst