Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Åter dags för film på Bio Capitol

  I vår öppnar Bio Capitol för repertoarvisningar igen. Med entusiasm och hårt arbete vill de nya ägarna leda biografen ur dess skakiga historia.

  Från och med den första mars kan man minst två gånger om dagen se filmer i Bio Capitol vid Skanstorget. Katarina Lorentzon ska tillsammans med Mattias Mattsson och Gunnar Johansson driva biografen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det krävs entusiasm, ett enträget arbete och gott stöd från publiken, säger hon.

  Bio Capitol har funnits sedan 1941 och var under 70- och 80-talet en porrbiograf med namnet Nya Boulevard. År 1988 tog ägaren Clas Gunnarsson över och bytte namn till det ursprungliga Capitol för att markera byte av inriktning.

  Konkurrensen hårdnade under 00-talet, då filmdistributörerna i stället valde att programsätta premiärer på Filmstaden eller Biopalatset. År 2009 hade ägaren beslutat att, på grund av ekonomiska problem, beslutat att lägga ner. Då kom ett oväntat kulturstöd från regionen, som plötsligt gjorde det möjligt för Bio Capitol att leva vidare. Sedan dess har de haft specialvisningar och varit en av biograferna under filmfestivalen.

  Trots skakiga erfarenheter, vill inte Katarina Lorentzon känna sig hotad av konkurrensen.

  - Vi kommer aldrig kunna konkurrera ut Bergakungen, men vi finns som ett komplement på marknaden. Det ska finnas plats för båda sätten att se film på. Bio Capitol är en gammal singelbiograf, det är lite lugnare och mer personligt.

  - Det behövs en biograf som Bio Capitol för Göteborgs bioklimat. Vi behöver multiplexbiografer och singelbiografer, både det storskaliga och det lilla.

  Cinemateket, filminstitutets filmklubb, har tidigare hyrt in sig i Bio Capitols lokaler, men på grund av den senaste tidens osäkerhet kring biografens framtid valde de i vår Hagabion i stället. Katarina Lorentzon hade gärna sett ett fortsatt samarbete.

  - Det hade varit roligt om de velat fortsätta, de hade passat hos oss, säger hon och forstätter prata om Bio Capitols profil.

  - Det ska vara kulturellt men samtidigt lättillgängligt. Bio Capitol har ryktet av att vara för svårt, men vi vill att alla ska känna sig välkomna och kunna uppskatta vårt utbud. Vi är mittemellan de kommersiella biograferna och Hagabion.

  Publiken består generellt av äldre, kulturintresserade personer, vilket påverkar val av filmer. En av de första filmerna som går upp är Efter revolutionen, ett drama som utspelar sig i Paris strax efter studentrevolten 1968.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.