Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Åtalade efter misslyckad "bötfällning"

Brödraskapet Wolfpacks supportrar gjorde två misstag. De "bötfällde" en människa utan att fråga de fullvärdiga medlemmarna om lov. Och de gav sig på en fullvärdig medlems barndomskamrat.
Nu åtalas två före detta supportrar till Brödraskapet, 26 respektive 32 år, tillsammans med en 29-årig kompis för grovt rån och grov utpressning.

Offret är en datakonsult i 30-årsåldern utan anknytning till den kriminella världen. Med ett undantag: han är barndomsvän med en fullvärdig medlem i Brödraskapet Wolfpack.

- Jag känner honom som en reko kille, säger offret i polisförhör om sin barndomsvän.

Offret skrämdes att betala 90 000 i kontanter och lämna över prylar för 60 000 till utpressarna. Vid ett tillfälle misshandlade de honom med basebollträ, höll en bultsax runt hans lillfinger, hotade klippa av det och berättade att någon grävt hans grav.

Allt började som ett svartsjukedrama. En supporter till Brödraskapet kallade offret fittjuv. Det var därför han "bötfälldes" i Brödraskapets namn.

Men inom Brödraskapet Wolfpack har supportrar inte rätt att bötfälla någon. Enligt de, sannolikt oskrivna, reglerna är det bara fullvärdiga medlemmar som får ta sådana beslut.

-Supporters har inte rätt att bötfälla folk, säger en före detta supporter i utredningen. Han säger också att han var den enda som var emot bötfällningen.

När offrets barndomskamrat i Brödraskapet fick kännedom om vad som hänt drabbades utpressarna på olika sätt.

Den nu åtalade 26-åringen fick stryk. 32-åringen blev beskjuten och hotad. 29-åringen blev nedslagen på Selma Lagerlöfs torg och fick sitt öga skadat.

Orsaken till att de alla drabbades är möjligen inte helt klarlagd.

- Han slog till mig och fick en smäll tillbaka. Han var förbannad, säger 26-åringen som fick stryk av utpressningsoffrets barndomskamrat.

- Jag tror inte att det kan ha varit dom (Brödraskapet), säger 32-åringen som blev beskjuten.

Fallet med mannen som blev nedslagen på Selma Lagerlöfs torg ledde till åtal mot två medlemmar i Brödraskapet, bland dem utpressningsoffrets barndomsvän. De friades i tingsrätten eftersom domstolen inte kunde se något motiv till misshandeln.

Inför hovrättsförhandlingen tycker sig fall polisen nu ha hittat motivet.
De båda åtalade före detta supportrarna till Brödraskapet är inte längre supportrar.

Det är inte heller den man vars svartsjuka blev upphov till dramat. Han säger att han verkligen inte beställt några åtgärder och inte fått en krona av offrets pengar. Men han har bett offret om ursäkt och betalt honom 25 000 kronor eftersom han ändå kände sig skyldig.
Mest läst