Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Åtal mot Breivik kan dröja länge

De omfattande brotten gör att det blir en utdragen rättsprocess mot Anders Behring Breivik, men till slut kommer han att få ett långt fängelsestraff snarare än vård. Det tror Ulf Stridbeck, svensk professor i juridik vid universitetet i Oslo.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sannolikt får Behring Breivik genomgå en sinnesundersökning men det finns skäl att tro att påföljden blir fängelse, säger Stridbeck till TT.

-Om förberedelserna har pågått i många år och om han har skrivit det här dokumentet där han beskriver sin kommande handling så är en kvalificerad gissning att han är tillräknelig och att han visste vad han gjorde, säger han.

En omfattande förundersökning innebär att åtal sannolikt kommer att väckas först sent i höst eller tidigt nästa vår.

Själva rättegången lär också ta en hel del tid, flera veckor, spår han.

-Men det hjälper ju att han har erkänt, säger Ulf Stridbeck.

De huvudsakliga åtalspunkter som kan bli aktuella inkluderar terrorbrott för bomben i Oslo samt för varje mord och de kroppsskador som han orsakade personerna på Utöya. En mindre åtalspunkt i sammanhanget är att Behring Breivik utgett sig för att vara en myndighetsperson.

Något livstidsstraff finns inte i Norge men däremot en liknande påföljd som kallas för förvaring och som saknar egentlig bortre gräns.

-Om han nu är så fanatisk och står för det som står i manifestet, och bekräftar att han kommer att göra det som står där så ligger förvaring nära till hands, säger han.